Žlutohnědá je tráva. Sucho trápí i fotbalisty, na vyprahlém hřišti hrozí zranění

Letošní obrovské sucho komplikuje život nejen třeba zahrádkářům nebo vodákům, ale také amatérským fotbalistům. Řada hřišť po celé zemi je totiž spálená, vyprahlá, a tím pádem také tvrdá.

Třebotov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Třebotově musí na zelenou trávu jen v vzpomínat

V Třebotově musí na zelenou trávu jen v vzpomínat | Foto: Jan Kaliba

Před tréninkem je ve vesnici kousek za Prahou dobrá nálada, střílelo se na branky bez sítě a sešlo se i docela dost fotbalistů, některým se ale na hřiště příliš nechtělo. Místo zelené měl trávník žlutohnědou barvu, na dotek chrastí a stébla zůstávají v ruce.

Sucho sužuje 92 procent Česka. Hůř letos ještě nebylo, škoda je nevratná

Číst článek

„Je to o zdraví. Jeden náš spoluhráč nechce chodit, že ho z toho hrozně bolí kolena, kotníky a paty. Přemýšlí, že chodit nebude jen kvůli stavu hřiště,“ říká Radiožurnálu Matěj Král, jeden z fotbalistů SK Třebotov.

„Hráči jsou náchylnější na zranění. A jsou opravdu častější,“ doplňuje jednatel, trenér a v nouzi prý také ještě občas hráč Luboš Sedmihradský. I v Třebotově tráva mívala hezčí barvu. Seschlý odstín neviděl Luboš Sedmihradský za 36 let, co se u fotbalu pohybuje.

Kropení zakázáno

Vysoké teploty v kombinaci s nedostatkem srážek způsobily, že na 63 % území je stav sucha extrémní či výjimečný, celkově bylo ve středu sucho na 94 % území.

Proč tedy fotbalisté hřiště prostě jednoduše nepokropili? Odpověď je jednoduchá – nesměli. „Obec má vydané prohlášení, že se má s vodou šetřit. Je zákaz kropení a napouštění klubu,“ vysvětluje Luboš Sedmihradský.

Rozhodčí zdarma. Od třetí ligy níž bude náklady na řízení zápasů hradit FAČR z dotací

Číst článek

Vedení oddílu několikrát objednalo aspoň pár cisteren s vodou, ale bylo to málo, proto teď zvažuje, že by nechal u hřiště udělat studnu. „Největší problém jsou peníze. Záleží, kde se na vodu narazí. Může se stát, že budeme potřebovat třeba 50 metrů a vyjde to ke 100 tisícům,“ odhaduje náklady.

Ale to je zatím hudba budoucnosti, která ještě nějakou dobu znít nebude. Třeba teď v sobotu, kdy tady Třebotov odehraje první mistrovské utkání sezony a hráči očekávají, že si zase leccos vyslechnou.

„Přijedou soupeři a budou říkat: ‚Zase tohle drnoviště, je to nejhorší hřiště na okrese‘,“ tuší Matěj Král.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme