‚Vedení by mělo odstoupit.‘ Příznivci anglických klubů zpětně protestovali proti superligovým námluvám

Fotbalová superliga sice fungovala jen asi 48 hodin a většina klubů od ideje nové soutěže pro elitní evropské značky upustila, tlak fanoušků na některé týmy ale neustává. Protestuje se především ve Velké Británii, kde se pod palbu kritiky dostává Arsenal, Tottenham nebo Chelsea.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Až tři tisíce příznivců Arsenalu přišly podle serveru The Guardian před pátečním zápasem s Evertonem k londýnskému stadionu Emirates a požadovali konec společnosti KSE v čele klubu.

Budou za fotbalovou superligu padat tresty? UEFA zatím nerozhodla, zvažuje další kroky

Číst článek

Dav vybavený transparenty se slogany „Fanoušci dědictví 1, miliardáři 0“, „Dejte nám zpět, co není vaše“ nebo „Kroenke ven“ vyzýval k rezignaci Stana Kroenkeho, mimo jiné majitele týmů Colorada v hokejové NHL nebo Denveru v basketbalové NBA. Americký byznysmen poprvé do Arsenalu investoval před více než deseti lety a během uplynulé dekády slavnou značku postupně odkoupil téměř celou.

Kritika směrem ke Kroenkemu, spolu s běžnými předzápasovými chorály, ale zřejmě příliš nepomohla samotným fotbalistům. Ti po smolném vlastním gólu brankáře Bernda Lena prohráli 0:1 s Evertonem, paradoxně tedy týmem, který zůstal jako jeden z předních anglických klubů v projektu nové superligy opomenutý.

Podobná situace panuje také u hlavního rivala „Kanonýrů“ Tottenhamu. Také jeho fanoušci vyšli do ulic, aby vyjádřili nesouhlas s tahy vedení. Podle hlasování v jedné z fanouškovských organizací by měli šéfové klubu odstoupit.

„Podepsali se pod projekt, u něhož znali všechna rizika, který mohl přinést. Vedení nečinilo podle nejlepších zájmů Tottenhamu. Myslíme si, že jeho vztah s námi je nenávratně zničený, a jeho setrvávání by mohlo mít pro klub následky,“ uvedla organizace Tottenham Hotspur Supporters’ Trust.

Hněvu příznivců neušel ani další londýnský velkoklub Chelsea. Ty musel už dříve v týdnu uklidňovat také sportovní ředitel týmu Petr Čech. Vedení klubu, včetně ruského majitele Romana Abramoviče, se za vstup do superligy následně omluvilo a připustilo, že k takovému kroku nemělo nikdy dojít.

Kritika cílila i do řad Manchesteru United, jehož dlouholetý výkonný místopředseda Ed Woodward ke konci roku 2021 z klubu odejde. Svůj konec na Old Trafford ale oznámil ještě před odstoupením „Rudých ďáblů“ ze superligy.

wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme