Před 120 lety vznikl Český svaz fotbalový. Členství stálo deset rakouských korun, hráli hlavně studenti

Český fotbal si v úterý připomíná 120 let od založení prvního oficiálního svazu. Pokusů založit organizaci, která by zaštítila fotbalové kluby, bylo v historii několik. Definitivně se to podařilo až 19. října roku 1901.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová asociace České republiky

Fotbalová asociace České republiky | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Tehdy se zástupci klubů sešli v restauraci U Zlaté váhy na Zelném trhu, ta budova stojí dodnes, a založili Český svaz fotbalový. Bylo sedm zakládajících klubů a tři fotbalové kroužky,“ popsal Radiožurnálu začátky organizované kopané u nás fotbalový historik Zdeněk Zikmund.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český fotbal si ve středu připomíná 120 let od založení prvního oficiálního svazu. Více v příspěvku Miroslava Lence

„Nicméně účastníků ustavující schůze bylo více, ale členství bylo spojeno s poplatkem – pro kluby deset rakouských korun, pro kroužky pět korun. Důvod založení byl jednoznačný, kluby chtěly pořádat soutěže a potřebovaly organizaci, která by soutěže řídila,“ vysvětluje Zikmund a připomíná první kroky fotbalových činovníků.

„Svaz začal už od roku 1902 pořádat neoficiální mistrovství Českého svazu fotbalového. To se hrálo v několika třídách podle výkonnosti klubů. Podmínkou účasti bylo členství ve svazu.“

Zajímavostí je také fakt, že v první dekádě fungování svazu tvořili klubovou základnu především studenti a mládež.

„Až do první světové války byli členy klubů hlavně středoškoláci. Až během války se začala sociální struktura měnit a ve fotbalových klubech byli stále častěji zastoupeni dělníci a dělnická mládež,“ říká Zikmund.

Československý rozhlas měl v první polovině minulého století na povědomí fotbalu u široké veřejnosti naprosto zásadní vliv. Poslech zápasů byl doslova společenskou událostí.

„Rozhlas pomohl zpopularizovat fotbal. Tehdejší přenosy s nezapomenutelným Josefem Lauferem se dostaly i mimo velká města. Pořádaly se kolektivní přenosy, kdy se obyvatelé sešli v hospodě, v kině nebo na hřišti a poslouchali rozhlasový přenos,“ ohlíží se za počátky fotbalu v Československu historik Zdeněk Zikmund.

Miroslav Lenc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme