Když hlava chce hrát, ale tělo nemůže. Švédský fenomén Ibrahimović slaví 40. narozeniny

Ve čtyřiceti letech už je většina hráčů ve fotbalovém důchodu, případně dohrává kariéru v jedné z méně náročných lig. To ale není případ Zlatana Ibrahimoviće. Švédský útočník se chce i s blížícím se koncem kariéry ukazovat na té nejvyšší úrovni - s AC Milán letos bojuje v italské lize a v Lize mistrů. Ačkoliv Ibrahimović tvrdí, že může hrát do 50 let, poslední roky ukazují, že jeho tělo přestává stíhat jeho sebevědomě nastavené mentalitě.

Tento článek je více než rok starý.

Milán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za „Rossoneri“ si loni Ibrahimović připsal jen 19 startů v lize, tedy asi o polovinu méně, než by si fanoušci přáli. Když ale nastoupí, ukazuje, že na nejvyšší úroveň stále má, loni si i přes omezenou minutáž připsal skvělých 15 gólů. V letošní sezoně mu na gól stačilo jen 30 odehraných minut.

Zlatan pálí i na prahu čtyřicítky. Nestárnoucí kanonýr se po zranění uvedl gólem, teď se vrací do Ligy mistrů

Číst článek

Proč tedy vytáhlý Švéd nehraje více? Ačkoliv pravidelně pracuje na své fyzičce, stále častěji se mu nedaří vyhýbat zraněním, které logicky s věkem a mohutnou postavou přicházejí. Do poranění křížového vazu v roce 2017, které ho vyřadilo na rok ze hry, přitom Ibrahimović na zranění v kariéře příliš netrpěl. Od té doby ale řešil problémy se svaly, lýtky či kolenem, letošní návrat AC Milán do Ligy mistrů nestihl kvůli poraněné achilovce.

Na konec kariéry ale ještě nespěchá. „Jako fotbalisté jsme naprogramovaní. Vstaneme, nasnídáme se, jdeme trénovat, naobědváme se, protáhneme se, jdeme domů za rodinou a to celé opakujeme. Tohle dělám 25 let. Když člověk skončí kariéru, přijde moment, kdy si řekne ‚co sakra budu dělat teď?‘ a toho se trochu bojím,“ přiznal své obavy Ibrahimović v rozhovoru pro France Football.

Ibrahimović loni v italské lize nastřílel 15 gólů

Syn chorvatské matky a bosenského otce má za sebou fantastickou kariéru. Téměř v každém klubu dokázal vyhrát ligu, povedlo se mu to v Malmö, Ajaxu, Interu Milán, Barceloně, AC Milán i PSG. Na domácí trofej nedosáhl pouze v Juventusu, Manchesteru United a LA Galaxy. Po návratu do Milána by ale chtěl po delší odmlce opět zvednout nad hlavu trofej.

Milán po návratu sebevědomého Švéda v lednu 2020 ožil a za poslední rok a půl se pyšní skvělou formou. „Kdybych přišel už na začátku sezony, vyhráli bychom titul,“ prohlásil tehdy Ibrahimović, který má podle zpráv z italského klubu blahodárný vliv na sebevědomí kabiny a svou vítěznou mentalitou motivuje mladé hráče.

Gól do sítě Anglie byl v roce 2013 zvolen nejkrásnějším gólem roku

Ibrahimović nemá v bohaté sbírce klubových trofejí tu nejprestižnější - trofej pro vítěze Ligy mistrů. Útočník toho ale nelituje. „Byl bych snad lepším hráčem, kdybych ji vyhrál? Brazilec Ronaldo také nevyhrál Ligu mistrů. Nestěžuji si, protože jsem vyhrál víc než většina jiných hráčů. Jestli mi chybí Zlatý míč? Myslím si, že já chybím Zlatému míči. V hloubi duše cítím, že jsem nejlepší hráč na světě, ale rozhodují ti, co v této anketě volí,“ řekl Ibrahimović.

Sebevědomí mu nikdy nechybělo. Pokud se ale s Ibrahimovićovou mentalitou opět zvládne synchronizovat i jeho tělo, mohl by ještě pár let na fotbalových trávnících rozdávat radost. Stále má statistiky jednoho z nejlepších útočníků v Evropě. A jak sám řekl v minulé sezóně po dvougólové show proti Janovu: „Lidé mi říkají, že jsem starý, ale jenom se zahřívám.“

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme