Fotbal těsně pod vrcholem Kilimandžára. Dva ženské týmy vytvořily světový rekord v lávovém prachu

Na Kilimadžáru se špatně dýchá, neroste tam žádná tráva a navíc fouká silný vítr. Přesto se ve výšce víc než pět a půl tisíc metrů nad mořem hrál fotbal. Celkem 36 žen kvůli tomu vystoupalo na nejvyšší horu Afriky.

Kilimandžáro Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva týmy Equal Playing Field tým vytvořily světový rekord pod vrcholem Kilimandžára

Dva týmy Equal Playing Field tým vytvořily světový rekord pod vrcholem Kilimandžára | Foto: Equal Playing Field | Zdroj: https://www.facebook.com/equalplayingfield/

Utkání se odehrálo pod vrcholem Kilimandžára, tedy nejvyšší hory Afriky, a šlo o světový rekord - ještě nikdy se žádný fotbalový zápas neuskutečnil tak vysoko nad mořem. Proti sobě nastoupily dva týmy žen, celkem jich bylo 36, včetně americké olympijské vítězky Lori Lindsayové a pětice rozhodčích.

Celým projektem chtěly upozornit na rovnost pohlaví ve sportu a propagovat ženský fotbal. Hráčky nejprve vylezly na úplný vrchol masivu Kilimandžáro - tedy Uhuru do necelých šesti tisíc metrů nad mořem, potom sestoupily o kousek níž a sehrály klasický duel - 90 minut v jedenácti hráčkách na obou stranách v nadmořské výšce 5729 metrů.

V takové výšce není ani tráva, natož fotbalový stadion, hrálo se tedy na poli z lávového popela. Ani s vybavením to nebylo jen tak - tyčky a sítě si hráčky nesly s sebou a na místě je smontovaly. Bílé čáry na ohraničení hřiště byly z obyčejné mouka a jako rohové praporky posloužily trekinkové hole.

Asi jedinou kaňkou tak byl jen výsledek zápasu - nepadl žádný gól, takže 0:0. "Nikdy jsem nebyla tak nadšená z remízy 0:0. Je úžasné být součástí světového rekordu," shodovaly se hráčky, kterým bylo mezi 15 a 55 lety. 

Organizace, který upozorňuje na problémy sportovkyň, nyní chystá další zápas, tentokrát v nejnižší nadmořské výšce v Jordánsku.

Kvalifikace se nejvýš hraje v Bolívii

Nadmořská výška je kvůli řidšímu vzduchu překážkou pro sportovce, často se ale fotbalové zápasy hrají ve vysokých výškách. Ne sice tak vysoko jako na Kilimandžáru, ale hlavně v Jižní Americe se to týká i kvalifikačních zápasů na světový šampionát.

Třeba domácí stadion Bolívie v La Paz leží výš než tři a půl tisíce metrů nad mořem. Jen o kousek níž hrají reprezentace Ekvádoru a občas i Kolumbie nebo Peru. Pro hostující týmy je to obtížné a některé to považují za soupeřovu velkou výhodu.

Mezinárodní asociace fotbalových federací FIFA dokonce před deseti lety zakázala hrát oficiální utkání výše než dva a půl tisíce metrů nad mořem, ale po protestech toto pravidlo zrušila.

Petr Havlíček, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme