V Česku nešla škola skloubit s fotbalem, v Anglii se student Egert prosazuje do druhé ligy

Vrcholový sport a vysokoškolské vzdělání jdou málokdy kdy dohromady. Platí to i u fotbalistů, těch s titulem před jménem je v Česku opravdu hrstka. Tomáš Egert se ještě v loni trápil ve druholigovém Žižkově, kde spíše paběrkoval. Proto odjel studovat do Anglie. Dnes je shodou okolností v kádru druholigového Burtonu, do školy přitom chodí stále.

Burton/Anglie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Egert (vlevo v modrém) při své premiéře ve druhé anglické lize za Burton

Tomáš Egert (vlevo v modrém) při své premiéře ve druhé anglické lize za Burton | Foto: Action Images/Alan Walter | Zdroj: Reuters

„V létě jsem se potkal s kamarádem, který studuje v Londýně. Přiblížil mi, že se v Anglii hraje univerzitní liga, která je hodně sledovaná. Když jsem se dozvěděl, že je tahle možnost, moc jsem neváhal a rozhodl jsem se to vyzkoušet,“ popisuje Radiožurnálu Tomáš Egert svou cestu za studiem v zahraničí.

V případě třiadvacetiletého fotbalisty se nejednalo o žádný nahodilý nápad, vysokou školu studoval už doma v Česku. Po maturitě nastoupil na Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, kde úspěšně zakončil první semestr.

VIDEO: Fanoušci Liverpoolu napadli autobus Citizens, klub se omluvil

Číst článek

Pak ale dostal přednost fotbal. „Dostal jsem se do A-týmu Slovanu Liberec, ale bylo to těžké skloubit, tak jsem musel školu přerušit,“ vysvětluje.

Po dvouleté studijní pauze nastoupil na Vyšší odbornou školu České unie sportu, kde dokončil první ročník studia sportovního managementu. Jeho další kroky už vedly za hranice.

Bývalý hráč Bohemians či Žižkova věděl, že univerzitní fotbalové ligy jsou v Anglii pečlivě sledované a existuje tak šance na zajímavé angažmá. Že ale přijde nabídka rovnou z druholigového Burtonu?

„Osobně jsem věřil, že bych mohl začít ve třetí, čtvrté nebo páté lize a postupně se vypracovat výš. Ale že to bude hned druhá anglická liga? To jsem asi nečekal,“ přiznává Tomáš Egert.

Fotbal v Burtonu, pracovní stáže v Derby

Rázem zažil stejnou situaci jako před lety v Liberci, ovšem s jedním zásadním rozdílem. Tentokrát se talentovanému stoperovi kombinovat fotbal a školu zatím daří.

„Školní povinnosti mi to nenabouralo. Univerzita to bere jako jakousi reklamu, takže mě naopak podporují. Jsou rádi za takový úspěch, snaží se mi vyjít vstříc a ve všem mi pomáhají,“ vysvětluje.

A jaké jsou podle Tomáše Egerta hlavní rozdíly mezi vzdělávacím systémem v Česku a v Anglii?

„Je to tu praktičtější. Chodíme na stáže do Derby County, druholigového klubu, kde získáváme zkušenosti z opravdového světa. Dostáváte šanci pracovat v marketingovém nebo komunikačním oddělení. Vidíte chod klubu zevnitř,“ přibližuje svůj studentský život v cizině fotbalista Tomáš Egert.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme