Plánované nařízení Evropské unie ohrozí umělá fotbalová hřiště. Granulát obsahuje mikroplasty

Mezi hráči nejsou příliš populární. Ke kloubům a vůbec celé pohybové soustavě nejsou zrovna šetrná, jenže na světě jich jsou tisícovky a řada fotbalových klubů je využívá nejen k tréninku. Pro hřiště s umělým trávníkem teď ale může být velký problém, že Evropská unie plánuje zákaz používání mikroplastů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělá tráva, fotbal hráč kopačky

Evropská unie plánuje zákaz používání mikroplastů, což se může dotknout i umělých fotbalových trávníků (ilustrační foto) | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

Evropská unie chce do roku 2022 úplně zrušit používání mikroplastů. To se týká třeba kosmetických výrobků, a teď jde svým způsobem o hrozbu pro několik fotbalových klubů.

Strašně ublížili Slavii, kritizuje Tvrdík fanoušky, kteří házeli pyrotechniku do hostujícího sektoru

Číst článek

Aby byla plocha s umělým trávníkem měkká a neškodila zdraví, musí být prosypávána tzv. gumovým granulátem, ideálně v kombinaci s pískem. Granulát se přitom vyrábí z materiálu, který spadá do kategorie mikroplastů.

Podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera by zákaz znamenal tragédii pro německý fotbal. V zemi našich sousedů je totiž přes 5000 hřišť s umělým trávníkem, jak informuje server info.cz. A právě proto Němci zažádali Evropskou unii o výjimku, aby mohli gumový granulát i nadále využívat.

Nová směrnice by měla dopad i pro tuzemský fotbal, protože v Česku je takových hřišť několik desítek. „Je to celoevropský problém. Nebereme to na lehkou váhu a poslali jsme naše připomínky,“ řekl Radiožurnálu Jiří Křenek z Komise pro stadiony a hrací plochy.

Fotbalová asociace komunikuje s Evropskou agenturou pro chemické látky. Jednou z variant je, že by se v granulátu snížil obsah nežádoucích složek. „Uvažuje se o nějakém váhovém limitu – uvádí se 20 miligramů na kilogram. Takový granulát si, alespoň na českých trávnících, nedokážu ani představit. To už by byl pomalu prach,“ dodal Křenek.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme