VIDEO: Turečtí fotbalisté slavili výhru salutováním, od UEFA jim za politické gesto hrozí trest

Fotbalisté Turecka oslavili vítězství 1:0 nad Albánií v pátečním zápase kvalifikace mistrovství Evropy salutováním, kterým měli podpořit intervenci turecké armády v Sýrii. Za to by mohli být potrestáni, protože Evropská fotbalová unie UEFA podobně jako Mezinárodní fotbalová federace FIFA přísně zakazuje jakékoli politické projevy hráčů či fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Istanbul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Cenk Tosun nejprve po svém vítězném gólu z 90. minuty v Istanbulu zasalutoval s několika spoluhráči. Tradiční gesto imitující vojáky pak turečtí reprezentanti předvedli i v šatně s celým realizačním týmem.

Rusové jsou třetím týmem s jistou účastí na Euru, na šampionát postoupilo i Polsko

Číst článek

Tato fotografie se objevila na oficiálním twitteru národního mužstva s popiskem, že hráči „věnovali vítězství našim statečným vojákům a blízkým mučedníkům“.

Turecko zahájilo invazi do severovýchodní Sýrie ve středu. Ankara tvrdí, že cílem její operace je vyčistit oblast v severní Sýrii u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice.

Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k okamžitému zastavení intervence vyzvali americký prezident Donald Trump, německá kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident Emmanuel Macron. V reakci na útok, který Západ odsoudil, Německo i Francie zastavily export zbraní do Turecka.

I kvůli napjatým diplomatickým vztahům panují obavy z bezpečnosti při pondělním kvalifikačním duelu mezi Francií a Tureckem. Na zápase, který může určit dalšího účastníka Eura 2020, se v Paříži očekávají téměř čtyři tisíce hostujících fanoušků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme