Vyhrál Ligu mistrů i mistrovství Evropy, nyní může Jorginho získat i ocenění UEFA pro fotbalistu roku

Ani hvězdný Argentinec Lionel Messi, ani portugalská superstar Cristiano Ronaldo. Anketu pro nejlepšího fotbalistu minulé sezony pořádanou Evropskou fotbalovou unií UEFA ovládne jeden z trojice Jorginho, Kevin de Bruyne nebo N'Golo Kanté. Hlavním favoritem na vítězství je italský záložník Jorginho, který s Chelsea vyhrál Ligu mistrů a poté s národním týmem i mistrovství Evropy.

Nyon (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský záložník Jorginho

Italský záložník Jorginho | Foto: John Sibley | Zdroj: Reuters

Na evropském šampionátu patřil Jorginho k oporám Italů. Na turnaji v zápasech nevynechal ani minutu a třeba v semifinále proti Španělsku rozhodující penaltou nasměroval svůj tým k postupu. Ve finále s Anglií sice devětadvacetiletý tvůrce hry pokutový kop v rozstřelu neproměnil, i tak se ale nakonec mohl radovat z trofeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Italský záložník Jorginho se stal nečekanou hvězdou uplynulé fotbalové sezony

„Byl to můj sen a já vždy dělal vše proto, abych si své sny splnil a má rodina na mě mohla být pyšná. Občas to bylo v kariéře složité, ale já se nikdy nevzdal. Tyhle úspěchy tedy věnuju všem lidem, kteří za mnou za každých okolností stáli,“ vyprávěl šťastný Jorginho po utkání s Anglií.

Rodák z brazilského města Imbituba má za sebou životní sezonu, kromě triumfu na evropském šampionátu slavil úspěchy i v klubu – Chelsea pomohl k vítězství v Lize mistrů a minulý týden i k zisku Superpoháru UEFA. Právě Jorginho by tak mohl patřit k hlavním adeptům i na Zlatý míč, anketu Mezinárodní fotbalové federace. O tom ale krátce po finále Eura vůbec mluvit nechtěl.

„Dejte mi další otázku, o tom nechci mluvit, ani nad tím přemýšlet. Teď si chci jen užívat tenhle úspěch s fanoušky a svými spoluhráči.“

Výsledky hlasování v anketě UEFA o nejlepšího hráče roku 

Kromě distribuce přesných přihrávek je hlavní předností Jorginha zahrávání penalt. V profesionální kariéře jich kopal bezmála 40 a neuspěl pouze šestkrát. Někdejší záložník Neapole navíc penalty zahrává neobvyklým způsobem – těsně před kopem povyskočí, počká na pohyb gólmana a míč pošle do volného prostoru.

Další úspěch do sbírky může Jorginho přidat příští týden ve čtvrtek, kdy se při losování základních skupiny Ligy mistrů dozvíme jméno nejlepšího fotbalisty uplynulé sezony podle ankety UEFA.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme