Šéf UEFA Čeferin podpořil sankce vůči Rusku. Účel má podle něj přednost před sportovní neutralitou

Prezident Unie evropských fotbalových asociací Aleksander Čeferin na kongresu UEFA ve Vídni zdůraznil nutnost sankcí vůči Rusku, které už dva a půl měsíce vede vojenskou agresi na Ukrajině. Podle slovinského funkcionáře je tradice politické neutrality ve sportu přežitá a fotbalová asociace se musí svým dílem připojit ke snaze o co nejrychlejší ukončení bojů.

Tento článek je více než rok starý.

Vídeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident UEFA Aleksander Čeferin

Prezident UEFA Aleksander Čeferin | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Ruské fotbalové týmy byly vyloučeny po zahájení invaze z evropských pohárů a nesmí startovat ani v příštím ročníku soutěží UEFA. Mužská reprezentace přišla o šanci probojovat se přes baráž na mistrovství světa v Kataru, ženy budou chybět na červencovém mistrovství Evropy v Anglii.

Pražský Eden bude příští rok hostit finále Evropské konferenční ligy. ‚Bude to svátek fotbalu,‘ říká Fousek

Číst článek

„Fotbal je bezesporu jedním z poražených. Bereme tím sny a vášeň pro hru hráčům, trenérům a fanouškům, kteří nemají s touhle situací nic společného. Mnozí to berou jako nebezpečný precedens, ale v tomhle případě je účel na prvním místě. I před kariérou několika stovek fotbalistů a sportovní neutralitou, kterou už nemůžeme v roce 2022 zastávat,“ řekl Čeferin.

Na kongresu promluvil i předseda ukrajinské fotbalové asociace Andrij Pavelko, který se s Vídní spojil na dálku z rozbombardovaného stadionu v Černihivu. Ruskou delegaci vedl přímo v místě konání svazový generální ředitel Alexander Alajev.

Ruské kluby byly vyřazeny z evropských soutěží, UEFA ale zatím nesáhla k celkové suspendaci ruského svazu.

„O tom je zatím předčasné mluvit, zatím nemůžu vyloučit žádnou variantu. Věřme, že brzy zase nastane mír. Nejen kvůli našim ukrajinským bratrům a sestrám, ale i kvůli těm ruským,“ uvedl Čeferin, který je v čele UEFA od roku 2016.

Další sankce pro ruský fotbal. UEFA vyřadila kluby ze svých soutěží, reprezentantky přijdou o Euro

Číst článek

„Fotbal nemůže tuhle válku ukončit, ale může k tomu alespoň přispět,“ přidal prezident FIFA Gianni Infantino.

Opětovně se vyjádřil i k šampionátu v Kataru, který se uskuteční na přelomu listopadu a prosince. FIFA je za udělení pořadatelství Kataru terčem kritiky některých západních států kvůli tomu, že v zemi nejsou dodržována lidská práva a dělníci čelí během příprav turnaje špatným pracovním podmínkám.

Podle švýcarského funkcionáře se ale situace s nově přijatými zákony postupně zlepšuje. „Ne vše je ideální, ale je to na správně cestě,“ řekl s tím, že se osobně zasazuje o to, aby byly zákony během příprav šampionátu dodržovány.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme