Český fotbal chce víc videorozhodčích, na školení pozval odborníky ze zahraničí

Mít v Česku co nejvíc videorozhodčích. Takový byl cíl školení, na které Fotbalová asociace pozvala 27 profesionálních sudích a dva zahraniční lektory. Byl mezi nimi i například Nicola Rizzoli, který šéfuje videu v Itálii.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dagmar Damková a Jozef Chovanec.

Dagmar Damková a Jozef Chovanec. | Foto: David Šváb | Zdroj: ČTK

Nicola Rizzoli pískal finále mistrovství světa před čtyřmi lety a po skončení kariéry šéfuje videu v Itálii, Polák Pawel Gil zase jako videorozhodčí zvládl 16 zápasů letošního světového šampionátu. Teď strávil odpoledne s českými kolegy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český fotbal chce víc videorozhodčích, na školení pozval odborníky ze zahraničí

„Ozřejmili, jak se to dělá v Itálii, v Polsku, jak se to dělalo na mistrovství světa, jak to děláme u nás. Chceme se podílet na tom, aby se ten projekt rozvíjel správným směrem. Abychom měli více informací, abychom nebyli zahledění jen do sebe. A o tom to bylo,“ říká předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec.

Chovanec má v Česku zatím devět certifikovaných videorozhodčích. Po jednom odpoledni se zahraničními odborníky se to nezmění.

„Není to o jednom ani o dvou seminářích. Je za tím strašně moc práce. Třeba rozhodčí na mistrovství světa prošli dvouletým školením, kdy jedno z nich byl třeba měsíční turnaj, byť měli každý den tříhodinový trénink,“ vysvětluje Dagmar Damková, která český fotbal zastupuje v evropské i světové komisi rozhodčích.

Podle fotbalové asociace by odvolání Romana Hrubeše nemělo ohrozit projekt videorozhodčích

Číst článek

V české komisi už nepůsobí garant videa Roman Hrubeš, jeho odvolání ale projekt podle Damkové neohrozí.

„To na to nemá vliv. Jde o to vyřešit všechno, co by mělo fungovat, aby to fungovalo stoprocentně,“ říká Damková.

Co na stav projektu videorozhodčích v Česku říkají zahraniční experti Rizzoli s Gilem, to jsme se nedozvěděli. Mluvit s novináři mají, minimálně podle české fotbalové asociace, zakázané.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme