Videorozhodčí budou nově vysvětlovat verdikty na velkoplošné obrazovce, smůlu mají v Ďolíčku

Ligová fotbalová asociace vstoupila do nové sezony s několika vylepšeními projektu videorozhodčího. Ten dohlédne na víc utkání každého kola, ale zároveň by měl divákům na stadionu i u obrazovek ukázat, co přesně zkoumá. Podobně to funguje například v Lize mistrů a novinku už sudí otestovali v prvním kole.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí udělující žlutou kartu, ilustrační foto

Rozhodčí udělující žlutou kartu, ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Rozšíření systému videorozhodčího představila Ligová fotbalová asociace s cílem vzdělat fanoušky a vysvětlit jim, které přestupky projekt hodnotí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Systém VAR by měl být pro fanoušky od nové sezony zase trochu srozumitelnější. Více v příspěvku Františka Typovského

„Ve chvíli, kdy dojde k nějaké přezkoumatelné situaci, tak diváci uvidí na velkoplošných obrazovkách potvrzení, že videorozhodčí situaci zkoumá. Vzápětí se objeví, o který druh přestupku se jedná, a na konci se zobrazí, proč rozhodčí rozhodl, jak rozhodl,“ popsal výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta

K tomu, aby mohla asociace rozšíření nainstalovat na všech stadionech, ho nejprve musela otestovat. A vybrala si k tomu úvodní zápas nového ročníku – souboj Plzně s Opavou. Video tam muselo zkoumat jeden zásadní moment, a sice penaltový faul Opavských, po kterém dokonce padla červená karta. Podle mluvčího LFA Štěpána Hanuše ale test dopadl dobře.

Slávisté na hostování mohou hrát bez omezení. Kosek má proti ‚svým‘ motivaci, Beran by raději nenastoupil

Číst článek

„Během utkání došlo pouze k jednomu zásadnímu přezkoumání. Po technické stránce nám spolupráce mezi videorozhodčím a režií stadionu fungovala. Je to pro nás důležité zpětná vazba, která nám pomůže při přípravě projektu do dalších utkání,“ řekl Hanuš s tím, že ve druhém kole o nadcházejícím víkendu už diváci projekt uvidí na více stadionech. Výjimkou ale budou zápasy v pražském Ďolíčku.

„S každým klubem zvlášť řešíme technickou stránku, neboť je nutné i aktivní zapojení režiséra velkoplošné obrazovky na stadionu. Každá obrazovka má jiný ovládací systém a jiné možnosti, proto už teď víme, že nepůjde takto informovat fanoušky Bohemians a v této sezoně tedy i Pardubic,“ dodal mluvčí.

Novinky v systému VAR dohodly obě fotbalové asociace LFA i FAČR spolu s Komisí rozhodčích. Kromě vzdělání příznivců chtějí také snížit kritiku směřující na arbitry právě při přezkumu situací u videa.

František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme