Obnoví zašlou slávu? Explzeňský Guľa se snaží pozvednout slavnou Wislu Krakov, k ruce má tři Čechy

Nejstarší fotbalový klub v Polsku Wislu Krakow od léta vede bývalý trenér Viktorie Plzeň Adrián Guľa. Slovenský kouč má v kádru i trojici českých hráčů. Michal Frydrych, Matěj Hanousek a Jan Kliment se tak můžou každé ráno těšit i na trochu netradiční předehru tréninku, společnou snídani.

Krakov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Adrián Guľa

Trenér Adrián Guľa | Zdroj: Profimedia

„Už v minulé sezoně jsme měli společné snídaně, tak dvakrát do týdne. Teď to máme každé ráno od osmi do devíti, trénink začne za další hodinu a půl. Každý tak má čas se ještě připravit, udělat si věci pro sebe, rozcvičit se nebo jen pokecat s klukama v kabině,“ řekl Radiožurnálu Michal Frydrych.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od této sezony působí ve Wisle Krakov početná česko-slovenská klika. Více v příspěvku Davida Procházky

Trenér Adrián Guľa si nemyslí, že by společné stravování v tréninkovém centru třicet kilometrů jižně od Krakova mělo být považované ze něco výjimečného.

„V profesionálním sportu je to normální. Tady už na to byli částečně zvyklí, takže jsme jen pokračovali v tom, co bylo nastavené. Jsou tu skvělé podmínky, máme dvě tréninková hřiště a výborný servis. Pro hráče je to výhoda, není to tak, že by je to vyrušovalo,“ uvedl bývalý trenér plzeňské Viktorie.

I když stráví fotbalisté v tréninkovém areálu se snídaní, obědem a třeba i padesátiminutovou cestou tam a zpět více než půl dne, tak to podle Frydrycha patří k jejich práci.

„Tým je i víc pohromadě, není to jen tak, že se sejdeme na trénink a pak hned odjedeme,“ pochvaluje si Frydrych.

Bývalý reprezentant Jarošík by měl převzít Teplice. ‚Ten kluk má fotbal zmáknutý,‘ chválí ho Straka

Číst článek

Navíc od nové sezony se může česko-slovenská klika v Krakově, která čítá i slovenského záložníka Michala Škvarku, těšit z plného stadionu Henryka Reymana. Ten pojme přes třiatřicet tisíc diváků.

„Od léta se zase otevřely stadiony, návštěvy jsme teď měli opravdu velké. Na Legii přišlo 24 tisíc, s Lechem Gdaňsk 16 tisíc,“ podotkl Frydrych, který si za rok v Krakově vybudoval silnou pozici i díky dobré polštině.

„Když jsem z Ostravy, tak jsem spoustě věcí už rozuměl, takže jsem to neměl jako kluci z jiných zemí. Probojoval jsem se do základní sestavy a poslední zápasy nastupuji jako kapitán, takže tuhle roli jsem zvládl a jsem rád, že se mi to takhle povedlo,“ těší odchovance Hranic a Baníku Ostrava.

Při zdravotní absenci hvězdného Jakuba Blaszczykowského kapitán Wisly Frydrych spolu s trenérem Guľou spřádají plány, jak zvednout klub zase do polské špičky.

„Je tu velká historie, úspěchy. V posledních letech měl klub svoje problémy, což se může ve fotbale stát. Pro mě je to ale pořád velký klub s velkým potenciálem,“ dodal Guľa. Po devíti kolech osmnáctičlenné polské Ekstraklasy je Wisla devátá, o bod za osmým městským rivalem Cracovií.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme