Fotbalistky Spojených států obhájily titul mistryň světa. Nizozemkám vstřelily oba góly po přestávce

Americké fotbalistky počtvrté vyhrály mistrovství světa. Obhájkyně titulu v dnešním finále v Lyonu díky penaltě Megan Rapinoeové a gólu Rose Lavelleové porazily 2:0 Nizozemsko a navázaly na triumfy z let 1991, 1999 a 2015.

Lyon (Aktualizováno: 20:56 7. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalistky Spojených států slaví branku do sítě Nizozemska ve finále mistrovství světa ve fotbale

Fotbalistky Spojených států slaví branku do sítě Nizozemska ve finále mistrovství světa ve fotbale | Foto: DENIS BALIBOUSE | Zdroj: Reuters

Nizozemské evropské šampionky dokázaly držet s favoritkami krok hodinu. Pak ale rozhodčí po poradě s videem nařídila za faul Van der Gragtové na Morganovou a pokutový kop proměnila Rapinoeová. Americká kapitánka se spolu s Morganovou a Angličankou Ellen Whiteovou stala se šesti góly nejlepší střelkyní turnaje.

Fotbalistky nesimulují, hrají až do konce a mají respekt, říká Blanka Pěničková

Číst článek

Rapinoeová navíc byla vyhlášena nejlepší hráčkou šampionátu. „Neuvěřitelné, nevím, co říct,“ uvedla americká reprezentantka. Jsme asi šílené a to z nás dělá výjimečný tým. Pro vítězství uděláme cokoliv a nikdy se nevzdáváme,“ dodala.

Druhou branku přidaly hráčky USA v 69. minutě, kdy Lavelleová zakončila individuální akci přesnou střelou k tyči. Ona je hvězda. Žádná vycházející hvězda, ale už teď je skutečná, opravdová hvězda,“ řekla na adresu čtyřiadvacetileté Lavelleové Rapinoeová.

Američanky si čtvrtým titulem upevnily pozici nejúspěšnějšího týmu v historii šampionátů, zatímco Nizozemky při druhé účasti na mistrovství zaznamenaly nejlepší výsledek. Před čtyřmi lety skončily v osmifinále.

Soupeř byl lepší, ale máme mladý tým, který dál poroste. A také poprvé budeme hrát na olympiádě,“ uvedla trenérka Nizozemska Sarina Wiegmanová.

Američanky na turnaji ve Francii daly rekordních 26 gólů a dvanáctou výhrou za sebou vylepšily i rekordní sérii na mistrovstvích světa. Je to prostě chemie. Hráčky do tohoto turnaje daly srdce i duši a zapsaly se do historie,“ řekla trenérka Jill Ellisová, která jako první koučka získala dva tituly.

Finále mistrovství světa fotbalistek v Lyonu:
USA - Nizozemsko 2:0 (0:0)
Branky: 61. Rapinoeová z pen., 69. Lavelleová. Diváci: 57.900 (vyprodáno).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme