Fotbalista Gascoigne slaví padesát. Nejlepší středopolař své generace, brzdil ho alkohol i drogy

Bývalý anglický fotbalista Paul Gascoigne, který se narodil 27. května 1967, patřil v 90. letech k pilířům anglické fotbalové reprezentace. Muž, kterého anglická sportovní média považují za jednoho z nejlepších středopolařů své generace, proslul nesporným fotbalovým talentem i bouřlivým chováním mimo trávník. V roce 2002 byl uveden do Síně slávy anglického fotbalu.

Tento článek je více než rok starý.

Dunston/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Gascoigne z Lazia (vlevo) a Zvoinimir Boban z AC Milán v utkání italské ligy v sezoně 1992/93.

Paul Gascoigne z Lazia (vlevo) a Zvoinimir Boban z AC Milán v utkání italské ligy v sezoně 1992/93. | Foto: Wikimedia Commons

Gascoigne, který je známý pod přezdívkou Gazza, začínal svoji profesionální hráčskou kariéru v klubu Newcastle United v roce 1980. Dále hrál za Tottenham, Lazio Řím, Glasgow Rangers, Middlesbrough nebo Everton a ke konci kariéry si vyzkoušel i čínskou druhou ligu.

Zúčastnil se mistrovství světa 1990 a mistrovství Evropy 1996. Za anglickou reprezentaci nastoupil v 57 zápasech, ve kterých vstřelil deset branek. Kariéru oficiálně ukončil v roce 2005, ale naposledy nastoupil na podzim předchozího roku za Boston United (čtvrtá anglická liga).

Již během aktivní kariéry měl problémy se životosprávou a dlouhodobě se potýká se závislostí na alkoholu, omamných látkách a depresemi, kvůli kterým se i pokusil o sebevraždu. V roce 2001 mu ve Spojených státech lékaři diagnostikovali bipolární poruchu.

O čtyři roky později vydal Gascoigne autobiografii Gazza: My story (Můj příběh), která byla v témže roce vyhlášena jako nejlepší sportovní kniha ve Velké Británii.

V lednu letošního roku nastoupil do rehabilitačního centra, aby se zcela vyléčil ze své závislosti na alkoholu.

Michal Sobotka, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme