Fotbalista Jankto před Eurem jednadvacítek: Očekávání jsou velká, ale tlak si nepřipouštím

Ofenzivní záložník Jakub Jankto je před nadcházejícím evropským šampionátem jednadvacítek v Polsku jedním z hráčů, kteří už patří do kádru reprezentačního A-týmu, a na které bude český celek nejvíce spoléhat. Jednadvacetiletý fotbalista Udine na tlak ale raději nemyslí, protože by ho to svazovalo. Vzhledem ke svému působení v Serii A se nejvíc těší na druhý zápas základní skupiny s Itálií.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Jankto skóroval při svém prvním reprezentačním startu

Jakub Jankto skóroval při svém prvním reprezentačním startu | Zdroj: ČTK

„Vím to, čtu to, že se na mě spoléhá, ale nějak si to nesnažím připouštět. Kdybych si to připouštěl, myslím, že bych se z toho asi složil," řekl novinářům Jankto.

V letošním roce se už stal stabilní součástí reprezentačního "áčka", za které nastoupil ve čtyřech zápasech. Nechyběl ani v uplynulých duelech v Belgii a Norsku, takže vynechal závěrečné soustředění jednadvacítky před ME v Rakousku a k týmu se připojil až ve středu.

„Je trošku něco jiného hrát přímo hlavní turnaj Euro a kvalifikaci na mistrovství světa. Ale pořád je to reprezentace, pořád musíte odevzdávat stoprocentní výkony, protože reprezentujete svoji zem. Je to navíc moje první Euro, takže se hodně těším," uvedl Jankto, který v Norsku utrpěl lehké zranění a nyní už je v pořádku.

Čeští mladicí v papírově nejsilnější skupině C postupně změří síly v neděli s Německem, ve středu s Itálií a příští sobotu s Dánskem. „Očekávání jsou určitě veliká. Myslím, že máme tenhle rok velice dobrý tým, velice dobré hráče a dobrou partu. Víme, že máme těžkou skupinu, ale budeme chtít zkusit postoupit," prohlásil Jankto.

Osobně se nejvíc těší na duel s Itálií. „Mám tam spoustu kamarádů, ty hráče všechny znám. Proběhla zatím jedna hecovačka s Andreou Petagnou, s kterým jsem hrál minulý rok v Ascoli. Takové to klasické: vyhrajeme my, prohrajete, dostanete bůra. Takové klasické řeči," usmál se Jankto, který si v uplynulé sezoně připsal za Udine pět branek a čtyři asistence.

„Jsou skoro tři týdny po sezoně. Únava stoupá, psychika už taky není, jaká by měla být.“

Jakub Jankto (Fotbalista reprezentace do 21 let)

Italskou hru bude asi rozebírat i s trenéry. „Nějaká komunikace určitě proběhne. S nějakými hráči jsem hrál, vím, co od nich můžeme čekat. Ale nejdříve se připravujeme na první zápas s Němci," řekl. „Je asi jedno, s kým začnete, stejně budeme muset hrát s každým. Že jsou favoriti turnaje, tak to bude asi o něco těžší. Ale když se nám podaří vyhrát, hodně promluvíme do skupiny a pak máme hodně velké šance postoupit," dodal.

Připustil, že v závěru sezony už síly ubývají. „Je to skoro tři týdny po sezoně, únava stoupá, psychika taky už není taková, jaká by měla být. Samozřejmě nebudu říkat, že se všichni netěšíme na nějakou dovolenou, protože jsme všichni dřeli 11 měsíců této sezony. Ale čeká nás poslední turnaj, vyvrcholení, takže se musíme i hecnout," uvedl Jankto.

Nezabývá se tím, že by mu dobré výkony na ME mohly přinést zvučnější angažmá. „Je to vyvrcholení sezony, bude to hodně na očích, ale myslím, že na tohle byla spíš sezona, kdy jste měl 36 utkání na to se ukázat. Jsem v Udine a vůbec nepřemýšlím nad tím, že kdyby se mi povedlo Euro, mohl bych se dostat třeba i do lepšího klubu," uvedl Jankto.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme