Gólman Staněk byl zvolen fotbalistou podzimu, trojici nejlepších uzavírají Barák a Souček

Brankář Jindřich Staněk ovládl podzimní část Zlatého míče a v novinářské anketě o nejlepšího českého fotbalistu sezony má nakročeno k premiérovému vítězství. Šestadvacetiletý gólman Plzně získal v první polovině 27. ročníku ankety 455 bodů a před druhým záložníkem Antonínem Barákem má k dobru 35 bodů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Staněk

Jindřich Staněk | Zdroj: Reuters

Třetí místo průběžně patří kapitánovi české reprezentace Tomáši Součkovi, obhájce prvenství útočník Patrik Schick je čtvrtý. Výsledky podzimní části ve středu zveřejnil Klub sportovních novinářů, celkový vítěz bude znám po sezoně.

Slávista Holeš byl zvolen nejlepším hráčem uplynulé ligové sezony, trenérské ocenění získal Bílek

Číst článek

Staněk má za sebou životní rok. V jarní části minulého ročníku pomohl Plzni k nečekanému zisku ligového titulu a ve výborných výkonech pokračoval i na podzim.

Gólman české reprezentace se výrazně podílel na postupu Viktorie z kvalifikace do skupiny Ligy mistrů a dařilo se mu i v domácí soutěži. V podzimní části této ligové sezony byl se sedmi nulami nejlepším brankářem a pomohl Západočechům k průběžnému vedení v tabulce.

Dosud nejlepším Staňkovým umístěním ve Zlatém míči byla 11. příčka z minulé sezony. Plzeňská opora drží náskok 35 bodů před Barákem, který na začátku podzimní části v italské lize zamířil z Verony do Fiorentiny. Vítěz ankety ze sezon 2019/20 a 2020/21 záložník Souček z West Hamu je o dalších 31 bodů zpět.

„Jsem překvapený, nečekal jsem to. Ale jsem za to rád, těší mě to. Máme za sebou dobrý podzim, týmu se dařilo, takže to se v tom odráží,“ řekl novinářům Staněk. „Já bych asi hlasoval třeba pro Lukáše Kalvacha z našeho týmu nebo Tondu Baráka z reprezentace,“ doplnil.

Obhájce si pohoršil

Obhájce prvenství Schick na podzim laboroval se zraněním a tentokrát mu po první polovině hlasování patří až čtvrté místo. Na vedoucího Staňka ztrácí šestadvacetiletý útočník Leverkusenu téměř 200 bodů.

Staňka na svůj lístek zařadilo 38 z 45 hlasujících novinářů, opomnělo ho jen sedm žurnalistů. Ve 22 případech se plzeňský gólman dostal na první místo, třikrát byl druhý a třikrát třetí.

Pro Baráka se Součkem hlasovalo shodně 41 novinářů, výrazně méně žurnalistů je ale zařadilo na první příčku. Barák zvítězil jen devětkrát a Souček čtyřikrát stejně jako Schick. Aspoň jeden bod získalo 40 hráčů.

Od roku 2015 vyhrál podzimní část teprve podruhé zástupce české ligy. V elitní jedenáctce jsou tři hráči z domácí soutěže, vedle vedoucího Staňka ještě ofenzivní záložník Plzně Adam Vlkanova a brněnský útočník Jakub Řezníček, s 11 góly zatím nejlepší střelec ligové sezony.

Nejvýše postavenému slávistovi, ofenzivnímu univerzálovi Ondřeji Lingrovi, patří až 12. místo. Na jednom hlasovacím lístku se na první místo dostal i jeho spoluhráč z Edenu univerzál Tomáš Holeš, který od poloviny září kvůli zranění nehrál. V pořadí mu průběžně patří 24. pozice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme