I nejlepší česká fotbalistka Svitková hraje za West Ham. Souček jí v začátcích pomohl, ale nepotkávají se

Nejlepší čeští fotbalisté oblékají dres anglického West Hamu. Ocenění fotbalista roku za minulý rok si odnesl Tomáš Souček, ženám kralovala Kateřina Svitková. Přestože jsou ale součástí jedné organizace, v Londýně se vůbec nepotkávají.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Svitková

Kateřina Svitková | Foto: Twitter | Zdroj: West Ham United Women

„Ani kdyby byla lepší doba, tak bychom se moc nepotkávali, protože West Ham má tři tréninková centra a oni jsou na tom jiném. Z jejich tréninkového centra jen odjíždíme autobusem na zápasy,“ vysvětluje Svitková pro Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

S nejlepší českou fotbalistkou posledních let natáčel Vladislav Janouškovec

Do West Hamu přišla loni v létě a nejlepší český hráč Tomáš Souček jí nabídl pomocnou ruku.

„S Tomem jsme v kontaktu aspoň přes instagram. Co jsem přišla, tak mi hned napsal, že kdybych potřebovala pomoct, tak je tu pro mě. To od něj bylo moc milé.“

Bývalá fotbalistka plzeňské Viktorie a pražské Slavie už se v Londýně zabydlela. O víkendu pomohla třetím gólem sezony k výhře 5:0 na hřišti Readingu a posunu týmu z posledního místa v tabulce. Věhlasu Tomáše Součka ve West Hamu se ale zajím rovnat nemůže.

„Holky se bavily, že nechápou, jak se ten tým mohl tak vyšvihnout nahoru, když loni hráli o sestup a najednou hrají o Ligu mistrů nebo o Evropskou ligu. Jedna holka zrovna říkala, že přišel Souček.“

Co do počtu ocenění pro nejlepšího českého hráče roku už ale kolegu z West Hamu Svitková předčila. Titul pro nejlepší hráčku získala nedávno počtvrté v kariéře.

Součkova cena raketově roste, poprvé přesáhla miliardu. Polepšil si i jeho parťák z West Hamu Coufal

Číst článek

„Není to pro mě konečná, určitě chci vyhrát víckrát a furt budu na sobě makat a furt dokazovat, že mi ten titul patří,“ je odhodlaná Svitková.

Začátky v londýnském klubu pro ni přitom nebyly po sedmi letech ve Slavii snadné. Tým bojuje o záchranu, na lavičce se během sezony vystřídali už tři trenéři.

„Každý trenér po mně chtěl něco úplně jiného. Nakonec ten poslední mě teď staví na half-backa, což jsem nikdy nehrála. Využívá mojí levou nohu, což není moje silnější noha, takže v tomhle to bylo pro mě mnohem horší se adaptovat,“ říká.

Přednášky v uších

Kromě fotbalu stíhá Svitková také studium na Vysoké škole ekonomické v Praze. Na přílišné družení se spoluhráčkami z West Hamu tak není příliš času.

„Vlastně hned po tréninku musím domů na přednášky, přicházím na trénink a ještě mám v uších přednášku, takže některé dny se mnou ani nemůžou promluvit, protože jsem zaneprázdněná.“

Popisuje pětadvacetiletá záložnice, kterou teď čeká s národním týmem baráž o postup na evropský šampionát proti Švýcarsku. První duel hostí v pátek Chomutov.

Vladislav Janouškovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme