Fotbalová 'ABBA' měla premiéru v Příbrami. Dorostenky kopaly penalty novým systémem

Semifinále mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let zažilo světovou premiéru nového formátu penaltového rozstřelu. Němky postoupily přes Norky poté, co se každý tým střídal po dvou zahraných pokutových kopech.

Příbram Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zensky_fotbal_170512-101836_vman.jpg

zensky_fotbal_170512-101836_vman.jpg | Foto: Oficiální stránky ženského fotbalu | Zdroj: https://www.facebook.com/pg/zenyfotbal

Při penaltových rozstřelech má psychickou výhodu tým, jehož zástupci kopou jako první. Podle průzkumu tyto týmy vyhrávají v 60 procentech případů.

Pravidlová komise tak přišla s novým systémem, který má pracovní název ABBA. Týmy se při zahrávání pokutových kopů střídají podobně jako tenisté na podání v tie-breacích. Los rozhodne, který tým začne, následně se obě družstva střídají po dvou zahraných penaltách na každé straně.

Pro test nového systému byly vybrány české ME dívek do 17 let a šampionát stejně starých fotbalistů v Chorvatsku, tam ale ještě nezačaly vyřazovací boje. Takže když zápas mladých Němek a Norek skončil 1:1, došlo na světovou premiéru.

Rozstřel skončil poté, co obě družstva zahrála 6 penalt, Němky sice první tři pokusy nedaly, pak ale byly bezchybné a postoupily do finále, do kterého v neděli nastoupí proti Španělkám.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme