Fotbalová asociace označila zastavení dotací za likvidační, hodlá se bránit

Odcházející ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) pozastavila státní dotace pro sportovní organizace a svazy a už dříve schválené projekty nechá z opatrnosti znovu posoudit. Velké potíže může mít fotbalová asociace, která jako obviněná osoba v takzvané dotační kauze nemusí uspět ani s opakovanou žádostí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda FAČR Miroslav Pelta gestikuluje během páteční valné hromady

Předseda FAČR Miroslav Pelta gestikuluje během páteční valné hromady | Zdroj: ČTK

Jen letos by tak mohly českému fotbalu chybět stovky milionů korun. Fotbalová asociace České reubliky (FAČR) se chce bránit. Současné opatření považuje za likvidační. O jejím pochybení navíc soud ještě nerozhodl.

Kauza sportovních dotací. Soud poslal do vazby Peltu i náměstkyni Kratochvílovou

Číst článek

„Jsme šokováni aktuálním rozhodnutím ohledně zrušení finanční podpory českému fotbalu," řekl pro Radiožurnál mluvčí asociace Michal Jurman. Tento stav považuje FAČR za nepřijatelný. „Za stávajících okolností bychom nebyli schopni dostát svých závazků, které jsme přislíbili," dodal Jurman.

Valachová má v pozici ministryně školství skončit k 31. květnu letošního roku. Její opatření se nedotknou miliardy korun určené pro sportování dětí a mládeže. Tyto peníze by mělo ministerstvo uvolnit v následujících týdnech. Další dotace by následně měl řešit její nástupce.

Trojice obviněných

V souvislosti s vyšetřováním možného zneužití sportovních dotací z ministerstva školství byla zproštěna výkonu své služby náměstkyně ministryně školství pro sport Simona Kratochvílová. Soud ji navíc krátce před polednem poslal do vazby. Do vazební cely poslal soud i šéfa fotbalové asociace Miroslava Peltu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy by mohly mít i kluby z okresních soutěží

Policie počátkem května zasahovala na ministerstvu školství v pražské Karmelitské ulici a také v sídle FAČR na Strahově, na pražském magistrátu a také na stadionu jabloneckého klubu, který Pelta spoluvlastní. Zapečetila rovněž tři kanceláře v sídle České unie sportu.

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové byli v souvislosti se státními dotacemi obviněny tři osoby a jedna právnická osoba ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Trable i v okresních soutěžích

Potíže se zastavenými dotacemi pro FAČR se dotknou také oddílů z nižších soutěží. Příkladem je Slovan Vesec. Okresní celek z libereckého kraje. I míče, náklady na cestování a údržba hřiště něco stojí. „Pohybujeme se zhruba mezi 230 až 250 tisíci ročně," uvedl pro Radiožurnál předseda klubu Josef Háza.

Dotace z fotbalového svazu se pro každý rok různí, ale většinou pokryjí třetinu až šestinu rozpočtu. „Příspěvek pro nás většinou činí kolem 40 tisíc na rok. Pro okresní tým se nejedná o zanedbatelnou částku," vysvětloval. Nyní by si i menší kluby musely poradit samy.

Jaroslav Plašil, David Nyč, ČTK, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme