Fotbalisté Boleslavi přestříleli 4:3 Spartu, Mešanovič dal hattrick. Plzeň v lize poprvé prohrála

Fotbalisté Sparty prohráli v pátém kole první ligy v Mladé Boleslavi 3:4. Hattrickem se o druhou prohru Letenských v nové ligové sezoně zasloužil Muris Mešanovič. Plzeň nečekaně podlehla Slovácku 0:2 a utrpěla první porážku v nové sezoně nejvyšší soutěže. Jablonec porazil Opavu 2:1 a doma v nejvyšší soutěži zvítězil podeváté za sebou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání 5. kola první fotbalové ligy: Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko, 11. srpna 2019 v Plzni. Zleva Milan Petržela ze Slovácka a Joel Kayamba z Plzně.

Utkání 5. kola první fotbalové ligy: Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko, 11. srpna 2019 v Plzni. Zleva Milan Petržela ze Slovácka a Joel Kayamba z Plzně. | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: Fotobanka ČTK

Bosenský útočník se nejprve trefil z penalty, hosté srovnali zásluhou Dávida Hancka, ale Mešanovič do konce úvodní půle vrátil Středočechům vedení. Vyrovnání Pražanů zařídil Benjamin Tetteh, Mešanovič však minutu po něm dokonal hattrick. Sparta odpověděla po trefě Libora Kozáka. Tři body v dramatickém souboji dvou účastníků třetího předkola Evropské ligy domácím zařídil ve třetí minutě nastavení Lukáš Budínský.

„Taktická nevyspělost, nebo špatné taktické rozhodování dneska určitě hrálo svoji roli. Je to strašně složité z pozice trenéra tohle hodnotit. Z mého pohledu jsou to individuální, triviální chyby, a pokud je neodstraníme, nemůžeme být úspěšní, protože pokud budeme dostávat takhle jednoduché branky, body brát nebudeme,“ řekl na tiskové konferenci trenér Sparty Václav Jílek.

Mladá Boleslav nastoupila bez nejlepšího střelce minulé sezony Komličenka, který se neobjevil ani na střídačce. Kvůli zranění ho mužstvo šetří na čtvrteční domácí odvetu Evropské ligy proti FCSB. Na druhé straně se v základní jedenáctce Pražanů poprvé objevil bek Hancko, který přišel na hostování z Fiorentiny.

Měl jsem nabídky z Belgie, Řecka a Norska, ale Slavii nepřišly atraktivní, řekl stoper Bohemians Pokorný

Číst článek

Mladá Boleslav sehrála první ligový duel po dvou týdnech, jelikož utkání v Teplicích bylo odloženo kvůli problémům s odletem z Kazachstánu, kde Středočeši sehráli druhé předkolo Evropské ligy s Šymkentem.

Ve čtvrté minutě Kangovu rozehrávku vystihl Matějovský a domácí šli do brejku, který Mešanovič vyřešil přízemní střelou vedle. V 15. minutě sparťanský obránce Štetina rozehrál přímo na Fulneka, který se vřítil do vápna. Štetina ve snaze zastavit ho se ve skluzu dotkl rukou míče. Hra pokračovala, ale po jejím přerušení si rozhodčí Franěk prohlédl situaci na videu a následně ukázal na značku pokutového kopu. Penaltu s přehledem proměnil Mešanovič.

Kozák poté loktem trefil do hlavy Pudila, který utrpěl tržnou ránu a zbytek zápasu dohrál s obvazem. V 29. minutě Sparta srovnala. Karlsson z rohu našel na bližší tyči Hancka, který zády otočený k brance usměrnil míč hlavou na vzdálenější tyč. Jednadvacetiletý slovenský zadák se trefil při ligové premiéře. Ve 34. minutě Karlsson z hranice šestnáctky vypálil do boční sítě.

Středočeši si vzali vedení zpátky v 38. minutě. Hubínek na vlastní polovině vypíchl před dotírajícím Kangou balon, kterého se ujal Bucha. Domácí záložník ho poslal na pravou stranu volnému Matějovskému, jenž přihrávkou po zemi našel zakončujícího Mešanoviče.

Po hodině hry přihrál Kanga do vápna na Kozáka, který si zpracoval míč, jenže z nadějné pozice ho vysoko překopl. O chvilku později sparťanský trenér Jílek poslal na hřiště Tetteha namísto Kangy, který se předtím trefil ve čtyřech soutěžních duelech po sobě.

V 71. minutě vystřelil Bucha před vápnem vedle. Za tři minuty se ukázalo, že Jílek měl při střídání šťastnou ruku. Na Trávníkův rohový kop si naskočil Tetteh a vyrovnal.

Radost Letenských měla jepičí život. Už o minutu později Bucha přihrál do vápna na Mešanoviče, který střelou k tyči završil hattrick.

„Krásné pocity. Už jsem nějaké hattricky v dospělých dával, ale ne v první lize a ještě proti Spartě, takže je to nádherný pocit, jsem za to strašně rád. V Edenu budou mít z dnešního zápasu určitě radost,“ prohlásil bývalý slávista Mešanovič.

V 79. minutě se Franěk musel poradit s videem, jelikož Matějovský při snaze odkopnout ve vápně míč zdánlivě trefil Štetinu. Hlavní sudí však neshledal zákrok jako penaltový.

Sparťané srovnali v 86. minutě, když si na centr Štetiny naběhl Kozák a prvním ligovým gólem za Spartu srovnal. Ve druhé minutě nastavení přišel na hřiště Budínský, který o minut později rozhodl o triumfu Středočechů. Mladá Boleslav porazila v lize Spartu podruhé za sebou. Jílkovi svěřenci po remíze 2:2 v Českých Budějovicích nevyhráli ani druhý venkovní souboj v ligové sezoně a ztrácí šest bodů na vedoucí Slavii.

„V závěru musím upřímně říct, že jsem se smiřoval s remízou, brali bychom ji. Sparta hrála opravdu dobře, ale přišla fantastická čtvrtá branka. Štěstí dneska stálo při nás. To nic nemění na tom, že pro Mladou Boleslav to bylo nádherné představení. Nejenom pro Boleslav,“ konstatoval mladoboleslavký kouč Jozef Weber.

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 4:3 (2:1)
Branky: 17. z pen., 38. a 75. Mešanovič, 90.+4 Budínský - 29. Hancko, 74. Tetteh, 86. Kozák. Rozhodčí: Franěk - Nádvorník, Vlasjuk - Berka (video). ŽK: Mešanovič - Hašek. Diváci: 5000 (vyprodáno).
Sestavy:
M. Boleslav: Šeda - Křapka, Takács, Pudil, Túlio - Fulnek (83. Ladra), Hubínek, Matějovský (90.+2 Budínský), Bucha - Wágner (63. Jakub Klíma), Mešanovič. Trenér: Weber.
Sparta: Nita - Sáček, Štetina, Costa, Hancko - Krejčí - Karlsson (46. Hašek), Trávník, Kanga (61. Tetteh), Plavšič - Kozák. Trenér: Jílek.

Slovácko si vyšláplo na Plzeň

Plzeňští v lize na svém stadionu prohráli po 24 zápasech. Hosty poslal do vedení ve 42. minutě Ondřej Šašinka a pojistku přidal po pauze Tomáš Zajíc.

Domácí nastoupili před čtvrteční odvetou třetího předkola s Antverpami bez několika opor a ve čtvrtém soutěžním duelu po sobě neskórovali. Na vedoucí celek tabulky Slavii ztrácí Viktoria tři body, soupeř je o bod zpět. Slovácko porazilo Plzeň v nejvyšší soutěži po 22 duelech a navázalo na výhru 2:0 z úvodního kola nad jiným uchazečem o titul ze Sparty.

Fotbalisty Zlína neuznaný gól nesrazil, výhru 1:0 nad Teplicemi vystřelil v závěru Janetzký

Číst článek

„Výsledek je naprosto zasloužený. Slovácko tady hrálo velice dobře, my jsme naopak v prvním poločase podle mého názoru předvedli jeden z nejhorších výkonů za dobu mého působení tady,“ řekl na tiskové konferenci plzeňský trenér Pavel Vrba.

Kouč Viktorie udělal sedm změn v základní sestavě oproti čtvrtečnímu duelu v Belgii, který Viktoria prohrála 0:1. Hrošovský a Limberský nebyli ani na střídačce. Úvodní minuty v sezoně si naopak připsal uzdravený Procházka a poprvé v ročníku nastoupili od začátku i Hořava s Chorým.

„Je pravda, že tam bylo více změn, než bývá obvyklé. Ale my víme, že nás čeká ve čtvrtek hodně důležité utkání, tak jsme ty změny udělali, abychom dali zátěž celému kádru. Na druhou stranu nám to ukázalo spoustu věcí,“ podotkl Vrba.

Plzni se v improvizované sestavě od úvodu nedařilo a hosté měli první vážnější možnost. Havlík však pálil v sedmé minutě mimo. O tři minuty později zahrozili i domácí, když Procházkova tečovaná střela skončila těsně vedle.

Hosté byli na půdě favorita odvážní a měli v první půli více šancí. V 39. minutě protáhl Hrušku bývalý hráč Viktorie Petržela, s nímž se před zápasem západočeský klub rozloučil, a z dorážky Šašinka minul. O tři minuty později si ale hostující útočník už počínal lépe. Po Zajícově střílené přihrávce na malé vápno doklepl míč zblízka do sítě a připsal si první gól v dresu Slovácka. Krátce nato v další šanci pálil Navrátil mimo.

Kouč Vrba po pauze poslal na trávník dvojici opor Kopice s Krmenčíkem a přešel na hru s dvěma útočníky. Domácí na chvíli ožili, Krmenčíkův gól ale neplatil kvůli ofsajdu a Hlouškova střela šla těsně vedle.

Po hodině hry zmrazili hosté Doosan Arenu podruhé. Petržela vyslal kolmicí do úniku Zajíce a ten zkušeně přehodil gólmana Hrušku. Navázal tak na vítěznou branku z minulého duelu se Zlínem a ideálně oslavil pondělní 23. narozeniny.

„Hraju za Slovácko, dělám maximum pro Slovácko, co umím. Takže jsem asi rád, že jsem ho (Zajíce) vybídnul do šance a on to krásně proměnil. Mám ale takové smíšené pocity. Jsem rád, že jsme to zvládli, na druhou stranu mě mrzí, že Viktorka ztratila,“ přiznal Petržela.

Na opačné straně Chorý v dobré pozici vystřelil jen nedůrazně. Ve zbytku utkání se už domácí jen nevídaně trápili a dohrávali v naprosté křeči a beznaději. Mohli dokonce inkasovat potřetí, kdyby střídající Kalabiška hlavou neminul.

„Pro nás Plzeň, i když nastoupí s jinými hráči, je pořád velká kvalita, Pavel Vrba je nejlepší trenér u nás. Měli jsme i štěstí, že Plzeň není v takové pohodě, výsledky teď neměla takové. Je vidět, že nemá formu. Vyhráli jsme zaslouženě, pro nás ale tohle vítězství nebude důležité, když ho nepotvrdíme doma,“ řekl kouč Slovácka Martin Svědík.

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 0:2 (0:1)
Branky: 42. Šašinka, 61. Zajíc. Rozhodčí: Julínek - Caletka, Podaný - Orel (video). ŽK: Procházka - Reinberk, Navrátil. Diváci: 8790.
Sestavy:
Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Pernica, Hloušek - Procházka, Kalvach (74. Janošek) - Kayamba, Hořava (46. Krmenčík), Mihálik (46. Kopic) - Chorý. Trenér: Vrba.
Slovácko: Trmal - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Divíšek (13. Šimko) - Havlík, Daníček - Petržela (79. Krejčí), Šašinka (73. Kalabiška), Navrátil - Zajíc. Trenér: Svědík.

Jablonci vystřelil tři body Matoušek

Vše podstatné se na Střelnici událo až ve druhém poločase. Po vyloučení hostujícího Václava Jurečky se jako první prosadil Jan Sýkora, po vyrovnání Pavla Zavadila vrátil Severočechům vedení Jan Matoušek. Jablonec slezského soupeře v lize porazil poprvé po čtyřech zápasech.

„Je to pro mě hodně důležité vítězství. Loni jsme s Opavou vždy ztratili. Výkon z naší strany dnes asi nebyl optimální, ale nebyl ani špatný. Vyhráli jsme, to je pro mě to nejdůležitější,“ řekl jablonecký trenér Petr Rada na tiskové konferenci.

Součkova šnůra skončila, Kangova pokračuje. Na penaltového experta Zavadila ale zatím nikdo nemá

Číst článek

Domácí začali lépe a už ve čtvrté minutě byli blízko vedoucí brance. Sýkora našel přesným centrem Matouška a ten hlavičkoval do břevna. Opavští ale brzo hru vyrovnali a po půlhodině hry dvakrát zahrozili. Zapalačovu hlavičku zblízka zneškodnil Hrubý a poté jablonecký brankář vytáhl na břevno Dedičovu ránu.

Hostům vstup do druhé půle vůbec nevyšel. Jurečka po neodpískaném souboji s Krobem protestoval směrem k rozhodčí Adámkové, která opavského záložníka po druhé žluté kartě v 52. minutě vyloučila. Adámková ve čtvrtém prvoligovém zápase v roli hlavní sudí udělila druhou červenou kartu.

„V první půli jsme měli dvě gólové situace a pak utkání ovlivnilo přísné vyloučení,“ konstatoval opavský kouč Ivan Kopecký.

Severočeši využili přesilovku už za dvě minuty. Hübschman prodloužil Jovovičovu přihrávku na Sýkoru, nejlepší jablonecký střelec ustál střet s obráncem a zblízka zaznamenal čtvrtý gól v sezoně.

Slezané ale i v deseti drželi s domácími krok. Dediče ještě vychytal jablonecký gólman, ale v 63. minutě se veterán Zavadil postavil k přímému kopu a z velké dálky do té doby výborného Hrubého překvapil. Jablonec doma v lize inkasoval poprvé po 516 minutách.

„Musím hráčům poděkovat, že i v deseti ukázali charakter, měli jsme tři šance a dvě břevna. Vyrovnali jsme chytrostí Zavadila, bylo to geniálně vymyšlené a vyšlo to,“ řekl Kopecký.

Domácí si vzali vedení zpátky v 71. minutě. Matoušek se těsně před pokutovým územím opřel do míče a poslal ho bezmocnému brankáři Fendrichovi přesně k tyči. Jeho protějšek Hrubý měl chvíli nato štěstí, když ho při Žídkově ráně zachránilo břevno. V nervózním závěru mohl Jablonec přidat pojistku, ale střídající Chramosta v nastaveném čase zahodil dvě velké šance.

FK Jablonec - SFC Opava 2:1 (0:0)
Branky: 56. Sýkora, 71. Matoušek - 63. Zavadil. Rozhodčí: Adámková - Moláček, Vodrážka. ŽK: Jurečka, Svozil (oba Opava). ČK: 52. Jurečka. Diváci: 2843.
Sestavy:
Jablonec: Hrubý - Holík, Jugas, Plechatý, Krob - Jovovič (87. Pilík), Hübschman, Považanec, Sýkora (90.+3 Petrovič) - Matoušek (83. Chramosta), Doležal. Trenér: Rada.
Opava: Fendrich - Hrabina, Simerský, Schaffartzik (78. Juřena), Žídek - Zavadil, Jursa (64. Mondek) - Svozil, Jurečka, Zapalač (76. Stáňa) - Dedič. Trenér: Kopecký.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme