Sparta na úvod ligy prohrála se Slováckem. Komličenko zařídil gólem z penalty Boleslavi tři body

Fotbalisté Sparty Praha prohráli v prvním ligovém kole na svém stadionu 0:2 se Slováckem. Mladá Boleslav porazila 1:0 Karvinou. Jediný gól vstřelil v 82. minutě z penalty nejlepší střelec minulého ročníku Nikolaj Komličenko. České Budějovice podlehly v prvním zápase po návratu do nejvyšší soutěže Opavě 0:1.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 21:02 14. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání Sparty Praha se Slováckem

Utkání Sparty Praha se Slováckem | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Fotbalisté Sparty prožili nepovedenou soutěžní premiéru pod novým trenérem Václavem Jílkem. Hosté rozhodli o své historicky první výhře na Letné v nejvyšší soutěži už během úvodní půlhodiny. V 19. minutě je poslal do vedení Jan Kalabiška a ve 30. minutě přidal pojistku Vlastimil Daníček.

„Dostali jsme pořádnou facku z obou stran hned na úvod a myslím, že hodně lidem to možná svým způsobem nahraje. Ale nemyslím si, že bychom byli slabí, abychom nevěřili té cestě. Jsem naprosto přesvědčen o tom, že jedna porážka s mužstvem nezamává,“ řekl na tiskové konferenci Jílek.

Manuál ke startu fotbalové ligy: nová pravidla, nejzajímavější přestupy i tipovačka na vítěze

Číst článek

Jílek nasadil do základní sestavy dvě letní posily Trávníka a Kozáka, který dokonce navlékl kapitánskou pásku. Právě reprezentační útočník měl v 18. minutě první velkou šanci, ale po centru zleva hlavou minul.

Vzápětí nečekaně udeřilo Slovácko. Kanga přišel ve středu pole o míč a hosté se rychle dostali do brejku. Dvořák přiťukl Kalabiškovi, který zasekávačkou poslal na zem skluzujícího Kayu a prostřelil Nitu.

„Hlavně u prvního gólu v případě Kangy je ta ztráta pro mě naprosto nemyslitelná, je to taktické selhání hráče. Ta situace pak dává celkový ráz průběhu utkání. Velká taktická nedisciplinovanost, jsou to věci, které se opakují,“ zlobil se Jílek.

V 25. minutě mohl vyrovnat Kozák, ale ani v druhé šanci netrefil branku. To hosté byli produktivnější. Navrátil obral na hranici faulu Sáčka, posunul na nabíhajícího Daníčka a ten s přehledem poslal balon nad Nitu. Kapitán Slovácka gólově oslavil pondělní 28. narozeniny.

„Udeřili jsme přesně z toho, kde jsme si řekli, že je Sparta zranitelná a v kterých prostorech jsme chtěli získávat balony,“ pochvaloval si trenér Slovácka Martin Svědík.

Jílek už v 36. minutě stáhl záložníka Karlssona a poslal na trávník druhého útočníka Tetteha. Sparta byla naprosto zaskočená a mohla inkasovat potřetí. Havlíkovu hlavičku vyškrábl domácí gólman a Navrátil vzápětí pálil těsně nad. Na druhé straně vyrazil Trmal Sáčkovu ránu.

Po přestávce nahradil sparťanského obránce Zahustela Plavšič a v 63. minutě mohl snížit, kdyby jeho povedenou ránu nevytáhl na roh Trmal. Hostující gólman si pak poradil i s následnou Tettehovou hlavičkou.

Ghanský útočník o chvíli později táhl brejk dvou na jednoho, ale špatně přihrál a z šance nebylo nic. V 68. minutě pak Sáčkovu střelu zpoza vápna zastavila tyč.

Sparťané dohrávali v křeči a mohli inkasovat ještě potřetí, ale Sadílek v obrovské šanci mířil vedle. Letenští prohráli první zápas nové ligové sezony poprvé od roku 2010 a po závěrečném hvizdu se na ně snesl ohlušující pískot od nespokojených fanoušků.

Slovácko porazilo Spartu podruhé za sebou, v předchozím vzájemném souboji v minulé sezoně zvítězilo doma 2:1. Na Letné se ale z výhry v lize radovalo poprvé, z předchozích 17 utkání tam získalo jen bod.

„Je dobré, že jsme Spartu chytili v začátku. Jestliže přišel nový trenér a Vaška Jílka znám velice dobře, potřebuje čas. Na hráčích Sparty byla vidět i nervozita,“ uvedl Svědík.

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 0:2 (0:2)
Branky: 19. Kalabiška, 30. Daníček. Rozhodčí: Houdek - Mokrusch, Hrabovský - Hrubeš (video). ŽK: Plavšič - Daníček, Dvořák, Kalabiška, Navrátil. Diváci: 14.155.
Sestavy:
Sparta: Nita - Zahustel (46. Plavšič), Štetina, Kaya, Hanousek - Sáček - Karlsson (36. Tetteh), Trávník (78. Graiciar), Kanga, Hložek - Kozák. Trenér: Jílek.
Slovácko: Trmal - Juroška, Hofmann, Šimko, Reinberk - Daníček - Petržela (66. Sadílek), Navrátil (75. Vasiljev), Havlík, Kalabiška - Dvořák (90. J. Krejčí). Trenér: Svědík.

Boleslav spasil Komličenko

Středočeši doma v lize porazili Karvinou na čtvrtý pokus. Hosté hráli od 62. minuty bez vyloučené Marka Hanouska.

„Jsme rádi za vítězství, protože první kola v lize jsou strašně složitá a ošemetná a ne vždycky jsou výkony uhlazené, ani náš výkon nebyl dnes uhlazený. Přesto si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Měli jsme víc příležitostí,“ řekl na tiskové konferenci mladoboleslavský trenér Jozef Weber.

Fotbalisté Plzně zdolali oslabenou Olomouc. Potočný rozhodl v nastavení o výhře Liberce v Ostravě

Číst článek

Ve třetí minutě zakončil nepřesně z hranice vápna domácí Mešanovič. Za pět minut se po zahrání rohového kopu dostal míč k Takácsovi, jehož střelu z otočky ztečovali hosté nad břevno. Domácí obránce si tak gólovou radost k pondělním 23. narozeninám nedal.

V 19. minutě si na Matějovského centr naběhl Pudil, který v české nejvyšší soutěži nastoupil po jedenácti letech, ale s hlavičkou navrátilce z Sheffieldu si brankář Pastornický bez problémů poradil. O šest minut později hlavičkoval nad po Buchově centru nejlepší střelec uplynulé sezony Komličenko.

V 27. minutě po přetažené standardní situaci vrátil Kouřil míč před mladoboleslavskou brankou, kde se po něm marně natahovali Janečka a Rundič.

První šanci po změně stran si vypracoval Mešanovič, který pálil přesně do Pastornického. V 62. minutě uviděl Hanousek druhou žlutou kartu. I přes oslabení Slezané na ofenzivu nerezignovali. V 65. minutě Dramého přízemní tečovaná střela skončila těsně vedle Šedovy tyče. O jedenáct minut později protáhla Šedu střela Šašinky z vápna.

V 81. minutě fauloval hostující kapitán Rundič v šestnáctce Mešanoviče a sudí Proske nařídil pokutový kop pro domácí, který proměnil Komličenko. „Koukali jsme na video, že to kope po levé straně, tak jsem to ani neriskoval, šel jsem podle videa a zjistil jsem, že je to blbost,“ prohlásil Pastornický.

V 86. minutě vyslal prudkou střelu nad Mešanovič. V nastaveném čase se po rohovém kopu odrazil míč k Pastornickému, s jehož zakončením si Šeda poradil. Mladá Boleslav zdolala Karvinou v sedmém ligovém duelu teprve podruhé.

„Hráli jsme proti velice kvalitnímu týmu, nezapomeňte, že Boleslav bude hrát o Evropu. Řekl bych, že v defenzivě jsme podali velice dobrý taktický výkon. Bohužel to rozhodla hodně sporná situace, ale nechtěl bych se k tomu nějak vyjadřovat, to ať si každý zhodnotí sám. Do šancí jsme domácí skoro vůbec nepouštěli, když tam byly nějaké náznaky, tak nás držel Pastornický. Z tohohle pohledu byla škoda, že jsme si alespoň bod neodvezli,“ uvedl karvinský kouč František Straka.

FK Mladá Boleslav - MFK Karviná 1:0 (0:0)
Branka: 82. Komličenko z pen. Rozhodčí: Proske - Kotík, Caletka. ŽK: Túlio - Hanousek, Janečka, Kouřil, Rundič. ČK: 62. Hanousek. Diváci: 3728.
Sestavy:
M. Boleslav: Šeda - Fulnek, Takács, Pudil, Túlio - Bucha (46. Budínský), Hubínek, Matějovský (77. Auer), Wiesner (59. Ladra) - Komličenko, Mešanovič. Trenér: J. Weber.
Karviná: Pastornický - Ndefe, Kouřil, Rundič, Čonka - Hanousek, Janečka (61. Dramé) - Galuška (71. Petráň), Lingr, Puchel (88. T. Weber) - Šašinka. Trenér: Straka.

Budějovicím návrat do ligy nevyšel

Fotbalisté Českých Budějovic při návratu do nejvyšší soutěže po čtyřech letech ve druhé lize doma prohráli 0:1 s Opavou. Jedinou branku hostujícího celku vstřelil v opatrně hraném prvním poločase útočník Václav Jurečka.

Fotbalová liga začala výhrou Jablonce nad Bohemians. Oba góly zápasu vstřelil Matoušek

Číst článek

„Prohráli jsme se ctí. Soupeř nás potrestal z jediné nebezpečné šance,“ charakterizoval utkání českobudějovický kapitán Jiří Kladrubský.

První poločas nabídl málo fotbalových momentů. Na obou týmech byla patrná lehká nervozita a zároveň snaha o to, aby nikdo nechyboval. Domácí mohli skórovat jako první, když po faulu zahrávaly trestný kop. Kladrubský obstřelil zeď, ale mířil na stranu, kde stál připravený brankář Fendrich, jenž míč vyrazil.

Hosté se nikam netlačili, ale pokud se jim naskytla šance zaútočit, většinou vypadali nebezpečně a potvrdili to po půl hodině hry. Českobudějovický Provod v ofenzivě ztratil míč, Opava se dostala do otevřené obrany Jihočechů a Jurečka překonal gólmana Staňka. Vzápětí mohl po centru ze strany vyrovnat Ledecký, ale nehlavičkoval důrazně.

Ve druhém poločase se České Budějovice tlačily do koncovky, ale nebezpečnou šanci si prakticky nevytvořily. Zahrávaly řadu rohů, ale s nimi si Opavští dokázali poradit. Také proto si hosté z jihu Čech odváží tři body a v první lize vyhráli venku po osmi zápasech.

„Vítězství si velmi vážíme, ale bereme to s pokorou. První poločas byl z naší strany dobře organizovaný, druhá část nebyla vůbec podle našich představ,“ uvedl opavský trenér Ivan Kopecký.

Dynamo České Budějovice - SFC Opava 0:1 (0:1)
Branka: 32. Jurečka. Rozhodčí: Ginzel - Vlček, Hock. ŽK: Dedič, Mondek, Šulc, Stáňa (všichni Opava). Diváci: 4381.
Sestavy
Č. Budějovice: Staněk - Čolič, Novák, Havel, Kladrubský - Mršič, Havelka (78. Táborský), Mustedanagič (67. Martan), Javorek, Provod - Ledecký. Trenér: Horejš.
Opava: Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Jurečka, Řezníček (57. Šulc), Zavadil, Jursa, Mondek (76. Stáňa) - Dedič (84. Opoku). Trenér: Kopecký.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme