Páté kolo první ligy zakončil souboj Slavie s Libercem. Pražané před prázdným hledištěm vyhráli 1:0

Fotbalisté Slavie vyhráli v utkání pátého kola první ligy nad Libercem 1:0. Zápas byl kvůli disciplinárnímu trestu Pražanů za výtržnosti fanoušků bez diváků. Ostrava vyhrála 4:2 nad Bohemians 1905, „Klokany“ porazila v pátém soutěžním utkání za sebou. Fotbalisté Karviné zachránili remízu 1:1 v Olomouci a získali druhý bod v sezoně. Příbram v pátém kole první ligy doma porazila České Budějovice 2:0. O góly se postarali Marko Alvir a Michal Škoda.

Aktualizováno Olomouc/Ostrava/Příbram/Praha (Aktualizováno: 21:39 10. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání 5. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905. Druhý gól Baníku.

Utkání 5. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905. Druhý gól Baníku. | Foto: Pryček Vladimir | Zdroj: ČTK

Slavia - Liberec 1:0

Fotbalisté Slavie vyhráli v utkání pátého kola první ligy nad Libercem 1:0. Zápas, který se hrál v Edenu kvůli disciplinárnímu trestu Pražanů za výtržnosti fanoušků bez diváků, rozhodl v 39. minutě Lukáš Masopust. Obhájce titulu napravil minulou úvodní ztrátu v nové sezoně z Karviné a pojistil si vedení v tabulce. Druhá Plzeň ztrácí tři body a může se znovu dotáhnout v případě nedělního vítězství nad Slováckem. Liberec počtvrté za sebou nebodoval a zůstal předposlední.

Novinky v anglické Premier League. Diváci uvidí stejné záběry jako rozhodčí

Číst článek

Disciplinární komise potrestala Slavii za výtržnosti v úvodním domácím duelu s Olomoucí, při němž chuligáni naházeli pyrotechniku do sektoru hostů. Červenobílí už hráli bez fanoušků v roce 2011, kdy měli uzavřené hlediště na tři zápasy. Před sobotním utkáním se liga naposledy hrála před prázdným stadionem před sedmi lety, kdy za výtržnosti pykala Sparta.

Liberec měl v Edenu téměř domácí prostředí, které mu vytvářelo asi 150 diváků. Ti mohli podle řádů do hlediště coby hostující držitelé vstupenek první kategorie, vedle nich smělo na stadion ještě do 30 zástupců obou klubů s VIP lístky, pořadatelé, bezpečnostní složky a novináři.

V první půli se nehrál příliš strhující zápas. Domácí kouč Trpišovský nasadil poprvé v sezoně do základní sestavy Holeše a nejdražší letní posilu Stanciua a bývalý hráč Sparty měl první větší šanci. Jeho střelu v desáté minutě vytáhl Nguyen na roh. O devět minut později neměl daleko ke gólu ani Holeš, jehož ránu opět vyrazil liberecký brankář.

Hosté nastoupili bez Oscara, který by podle spekulací mohl přestoupit do Slavie, a liberijský záložník jim ve středu pole citelně chyběl. Jedinou vážnější možnost si Severočeši v první půli připsali po půlhodině, kdy po Potočného centru hlavičkoval Nešický v těžké pozici mimo.

‚My jsme nevinní.‘ Kvůli trestu pro Slavii nesmí na stadion ani fanoušci hostujícího Liberce

Číst článek

V 39. minutě otevřela skóre Slavia. Souček u postranní čáry na hranici faulu obral o míč Nešického, nacentroval a nabíhající Masopust dal hlavou svůj první gól v sezoně.

Liberec po změně stran přidal, ale do šancí se prakticky nedostával. Naopak v 57. minutě se mohl podruhé trefit Masopust, jehož technickou střelu zpoza vápna vytáhl Nguyen. Hostující brankář se blýskl i v 71. minutě, kdy reflexivně vyrazil Součkovu hlavičku zblízka.

Severočeši byli směrem do ofenzivy naprosto neškodní a vůbec se nedostali k závěrečnému tlaku. Naopak mohli být rádi, že podruhé neinkasovali poté, co Hušbauer v 87. minutě ve velké šanci mířil nad. Slavia vyhrála i druhý domácí zápas v sezoně 1:0, Liberec porazila v lize teprve podruhé z posledních sedmi duelů.

Příbram - České Budějovice 2:0

Fotbalisté Příbrami v pátém kole první ligy doma porazili České Budějovice 2:0. Středočeši potvrdili, že se jim proti jihočeskému nováčkovi daří a vyhráli nad ním v osmém soutěžním utkání za sebou. O góly se už v prvním poločase postarali Marko Alvir a Michal Škoda.

Předpokládal se vyrovnaný boj dvou týmů, ale Středočeši už od úvodu dominovali a brzy utkání rozhodli. V deváté minutě se protáhl po pravé straně přes dva obránce Alvir a před brankářem Staňkem nezaváhal.

S chorvatským záložníkem si hosté nevěděli rady i nadále. Ve třinácté minutě měl další šanci, ale ztroskotal na hostujícím gólmanovi, po dalších deseti minutách opět souboj stejných hráčů vyzněl lépe pro Staňka.

Do hry o Neymara vstoupil Real, píše španělský tisk. Zaplatit za něj chce v přepočtu 3 miliardy

Číst článek

Budějovičtí nezvládali pokrývat krajní prostory a dlouho odolávali pouze díky gólmanovi, ale i na Staňka přišla ve vytrvalém dešti slabá chvíle - deset minut před pauzou sice dokázal vytlačit hlavičku Polidara, míč mu ale vyklouzl z náručí k nabíhajícímu Škodovi, který vstřelil třetí ligový gól v příbramském dresu.

Jihočeši sice vstoupili do druhé půle aktivněji, domluva v kabině zřejmě zabrala, ale nebezpečí z jejich kopaček nepřicházelo a domácí si dvoubrankový náskok chytře hlídali. A když byla možnost, hned se snažili alespoň ze střední vzdálenosti ohrozit Staňka.

Když se hosté už dostali do první šance, tak Schranz v 69. minutě nedokázal vyzrát na vyběhnuvšího gólmana Boháče. Stejně skončil souboj obou fotbalistů také v samotném závěru.

Příbram tak bez větších problémů dovedla zápas do vítězného konce a potvrdila, že se jí doma vede a v součtu s baráží u Litavky neprohrála poosmé za sebou. Budějovice utrpěly druhou porážku v sezoně.

Olomouc - Karviná 1:1

Fotbalisté Karviné v pátém kole prvním ligy zachránili remízu 1:1 v Olomouci a získali druhý bod v sezoně. Domácí poslal do vedení ve 37. minutě Václav Jemelka, šest minut před koncem odpověděl Michal Petráň. Slezané však nedokázali porazit Sigmu ani v pátém zápase nejvyšší soutěže a zůstávají poslední v tabulce.

Oba týmy vstoupily do utkání opatrně a první náznak šance přišel až ve 12 minutě, kdy hostující obrana pohotově zablokovala střelu Pilaře. Velkou šanci si pak Olomouc vypracovala ve 22. minutě. Nejdříve se za hostující obranu dostal osamocený Yunis, jehož střelu vychytal dobrým zákrokem Hrdlička. Faltovu následnou dorážku zastavil jeden z obránců.

Sověti v Nižném Novgorodu internovali Sacharova, Němcov město otevřel světu. Nyní roste i díky fotbalu

Číst článek

Do zajímavé pozice se po půl hodině hry po nahrávce Housky dostal Yunis, ale míč mu nesedl a branku minul. Úspěšnější byla Olomouc v 37. minutě. Faltův centr z pravé strany propadl na zadní tyč ke Kerbrovi, který jej stříleným centrem vrátil zpět před branku přesně na nohu Jemelky. Olomouckému obránci stačilo dobře nastavit kopačku a nasměrovat míč za záda hostujícího brankáře Hrdličky.

V poslední minutě prvního poločasu sehrála Karviná povedený brejk a domácí Greššák musel míč na poslední chvíli odkopávat před nabíhajícím hráčem hostů, pro kterého by zřejmě nebyl problém míč poslat do branky.

První zajímavý moment druhého poločasu přišel po chybné Greššákově rozehrávce. Domácí obrana však dokázala následný karvinský postup včas zastavit. Ze dvou nadějných pozic poté střílel domácí Yunis, ale první střele levou nohou scházela razance, druhé ráně z pravé strany zase přesnost.

Hostům se ani ve druhé půli dlouho nedařilo ohrozit Reichlovu branku. Hanáci se sice do několika nadějných náznaků šancí dostali, ale nevyřešili je ideálně. V 78. minutě se pak dobrou střelou z přímého kopu prezentoval karvinský Ba Loua, domácí brankář Reichl však předvedl výborný zákrok.

Vyrovnat se hostům povedlo v 84. minutě, kdy Ndefe vrátil míč z pravé strany před branku a Petráň ho hlavou z bezprostřední blízkosti poslal do sítě. Velkou šanci získat zápas zpět měla Sigma v nastaveném čase, ale obětavé obránce Karviné se jí ani nadvakrát překonat nepodařilo. Olomoučtí v lize remizovali poprvé po 17 zápasech.

Ostrava - Bohemians 4:2

Fotbalisté Ostravy v pátém kole první ligy vyhráli 4:2 nad Bohemians 1905. Přestože domácí znovu prohrávali 0:1, dokázali skóre otočit hlavně zásluhou dvou gólů Nemanji Kuzmanoviče. Baník na domácí půdě naplno zabodoval po sérii pěti zápasů, ve kterých uhrál jediný bod. Ostrava porazila „Klokany“ v pátém soutěžním utkání za sebou.

Ostravský přízrak domácí nezdarů se rychle vyjevil i v sobotním utkání. Po chybě uprostřed hřiště se hosté v 17. minutě rychle dostali do přečíslení, které Hronek z pravé strany vyřešil prudkou střelou mezi nohy Budinského. „Klokani“ se v soutěžních duelech s Ostravou dočkali gólové radosti po 409 minutách.

Inkasovaný gól byl však tentokrát spouštěčem tlaku Ostravy. Domácí se usadili na útočné polovině a ve 24. minutě jim parádně vyšel kontr z pravého křídla: balon zatáhl Fillo, po jeho centru se ve vápně zorientoval Kuzmanovič a nechytatelně zavěsil.

Manchester City vykročil za obhajobou titulu vysokou výhrou 5:0, v utkání úřadoval i videorozhodčí

Číst článek

Baník nadále hrozil zejména Smolou, ke kterému se sbíhaly balony z ostravských křídel. Ve 30. minutě další Smolovu nepříjemnou hlavičku Valeš vyrazil pouze před sebe a Šindelář míč přes ležícího brankáře dotlačil za čáru, byť hosté protestovali, že balon celým objemem za lajnou nebyl.

Domácí nepolevili v aktivitě ani po změně stran. Parádní průnik de Azeveda zakončený nebezpečnou střelou Valeš zneškodnil. Pak do vývoje promluvili na chvíli Pražané a Fillův faul na Vodháněla z penalty potrestal Vacek.

Ostrava si ale po třech minutách vzala vedení nazpět. Agilní De Azevedo posunul míč za obranu na rozběhnutého Kuzmanoviče, který bez přípravy podélnou střelou rozvlnil síť.

Ještě klidnější mohl být Baník o dalších pět minut později. Smola si na malém vápně našel Fleišmanův centr a jeho několikátá hlavička v utkání už skončila v síti.

Ještě v 77. minutě mohl koncovku zdramatizovat Keita, ale jeho pokus hlavou zastavila tyč ostravské branky. Pražané tak ani v třetím utkání aktuálního ročníku venku nebodovali.

5. kolo první fotbalové ligy:

Ostrava - Bohemians 4:2 (2:1)
Branky: 24. a 64. Kuzmanovič, 30. Šindelář, 69. Smola - 17. Hronek, 61. Vacek (z pen.). Rozhodčí: Zelinka - Mokrusch, Pečenka (Dorušák). ŽK: Fillo - Valeš, Hronek. Diváci: 8350.

Olomouc - Karviná 1:1 (1:0)
Branky: 37. Jemelka - 84. Petráň. ŽK: Jemelka, Nešpor - Lingr, Petráň. Rozhodčí: Hrubeš - Koval, Poživil. Diváci: 3776.

Příbram - České Budějovice 2:0 (2:0)
Branky: 9. Alvir, 35. Škoda. Rozhodčí: Berka - Flimmel, Vlček. ŽK: Polidar - Javorek, Novák, Mršič, Kladrubský, Mustedaganič. Diváci: 3186.

Slavia - Liberec 1:0 (1:0)
Branka: 39. Masopust. Rozhodčí: Marek - Melichar, Vitner - Adam (video). ŽK: Hušbauer, Coufal - Potočný, Hybš, Kačaraba. Bez diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme