‚Typický hlavičkář‘ Sionko, návrat Kollera. Fotbalisté na Slováky umí, vyhráli už šestkrát

Česko a Slovensko nedávno oslavily 100 let od vzniku společného státu. Už čtvrtstoletí ale proti sobě sportovci obou zemí nastupují jako soupeři. Stejné to bude i večer, kdy budou fotbalisté Česka a Slovenska ve vzájemném zápase v Praze bojovat o udržení ve skupině Ligy národů. Právě památné bitvy mezi českými a slovenskými fotbalisty jsou i tématem dnešní soutěže.

Praha, Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Sionko a Jan Koller

Libor Sionko a Jan Koller | Foto: Jan Hrouda/CNC | Zdroj: Profimedia

Libor Sionko odehrál proti Slovensku jeden z nejlepších zápasů ve své kariéře. 6. září 2006 vstřelil Slovákům na bratislavském Tehelném poli dva góly v kvalifikaci o mistrovství Evropy.

Vaclík buduje značku. Po přestupu do Španělska mu přibyly tisíce fanoušků

Číst článek

„Marek Jankulovski mě tam našel nádherným centrem a já, typický hlavičkář, jsem to nějak dostal,“ usmíval se tehdy na Radiožurnálu 171 centimetrů vysoký záložník. „A u druhého gólu jsem se snažil motat kolem Dina, protože jsem viděl, že souboje vyhrává a balony od něj neskáčou daleko.“

Výhru 3:0 tehdejší záložník Glasgow Rangers ozdobil ještě gólovou přihrávkou právě na Dina, jak se přezdívá Janu Kollerovi. Ten se do dějin česko-slovenských fotbalových bitev výrazně zapsal i na den přesně o tři roky později.

Na stejné místě Slováci hostili Čechy v kvalifikaci o světový šampionát. Po špatném vstupu do kvalifikace český tým opustil trenér Petr Rada a jeho místo ve zbytku podzimu zaujal sám svazový šéf Ivan Hašek. Ten také před důležitým zápasem na Slovensku přemluvil Jana Kollera, aby se rok po konci reprezentační kariéry do národního týmu ještě vrátil.

„Na něm je vidět, že mu jde o český fotbal, aby ho posunul někam dál, že to bylo doteď, v tom jsem mu chtěl pomoct. Budu tady, dokud bude žít šance na postup,“ přemýšlel Koller.

Jenže po zápase, který skončil remízou 2:2 a kterým zároveň pomalu skončily i české postupové naděje, Jan Koller reprezentační kariéru definitivně uzavřel.

Zatím poslední soutěžní utkání obou zemí vyhrálo Česko. Říjnové vítězství 2:1 v utkání Ligy národů v Trnavě řídil dvěma gólovými přihrávkami kapitán národního týmu Bořek Dočkal. Ten povede české fotbalisty proti těm slovenským i dnes večer v Praze ve dvanáctém vzájemném zápase. Češi jich zatím vyhráli 6. 

Utkání odvysílá Radiožurnál od 20.45 v přímém přenosu, server iROZHLAS.cz nabídne textový online.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme