Do fotbalové reprezentace se na zápasy s Kosovem a Černou Horou vracejí Darida s Hušbauerem

Do české fotbalové reprezentace pro zářijové zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v Kosovu a Černé Hoře se vrací uzdravený záložník Vladimír Darida a téměř po roce je ve výběru další středopolař Josef Hušbauer. V kádru nefiguruje žádný úplný nováček. Trenér Jaroslav Šilhavý zatím nominoval 19 hráčů a další čtyři ještě povolá do pondělního srazu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:36 27. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český celek nastoupí v sobotu 7. září v Kosovu a o tři dny později v Černé Hoře. Po dvou červnových výhrách figurují reprezentanti v kvalifikační skupině na postupovém druhém místě o bod před třetím Kosovem. Tabulku vede stoprocentně úspěšná Anglie.

‚Léčení v řádech týdnů.‘ Zraněný Krmenčík tak přijde o zápasy reprezentace proti Kosovu a Černé Hoře

Číst článek

Reprezentaci kvůli zranění dlouhodobě schází kapitán Bořek Dočkal ze Sparty a na marodce je i další středopolař David Pavelka z turecké Kasimpasy. Ve víkendovém ligovém duelu musel kvůli zranění stehenního svalu střídat útočník Michael Krmenčík, který měl být mimo hru několik týdnů. Poslední vyšetření ale ukázalo, že problém není tak vážný, a proto plzeňský hráč figuruje mezi náhradníky.

„Chybí David Pavelka, což mě samozřejmě mrzí. To byl hráč základní sestavy a navíc zkušený hráč. Jinak je pravda, že víceméně základ jsme chtěli mít z červnového stavu, kdy jsme zvládli oba zápasy. Atmosféra v týmu byla velice dobrá, samozřejmě musíme zohlednit zranění. Na druhou stranu jsme rádi, že se uzdravil Vláďa Darida,“ řekl na tiskové konferenci Šilhavý.

Devětadvacetiletý Darida z Herthy Berlín, který je s 55 starty nejzkušenějším hráčem výběru, hrál za reprezentaci naposledy v březnu. „Je to zkušený hráč, profík. Věřím, že naši hru zvlášť při absenci Pavelky zklidní a že jeho přítomnost bude znát,“ uvedl Šilhavý.

Jediný útočník

Slávista Hušbauer v reprezentaci za současného trenéra ještě nehrál. Naposledy nastoupil vloni v září při debaklu 1:5 v přípravě v Rusku, po kterém skončil kouč Karel Jarolím. „Přesvědčily nás jeho výkony na hřišti. Bavili jsme se a těší se. Jeho pozice, jeho role v týmu bude klasická desítka, kterou v týmu nemáme, to by on měl splňovat,“ řekl Šilhavý.

Na Anglii od 900 korun. V pondělí začíná prodej vstupenek na kvalifikační šlágr, přednost má fanklub

Číst článek

V kádru je zatím pouze jediný útočník Patrik Schick z AS Řím, kterého ještě doplní další dva. Mezi náhradníky je mimo jiné Tomáš Necid. „Záleží i na Michaelu Krmenčíkovi, jestli bude, či nebude. Teď jsem dostal zprávu, že absolvoval vyšetření a že to není v tak velkém rozsahu, jak se myslelo. Je šance, že se dá dohromady. Rozstřílel se i Ondrášek, včera dal dva góly v Dallasu. Přiznám se, že Necid je vysoko,“ uvedl Šilhavý.

Mladí talenti do jednadvacítky

V nominaci je šest hráčů mistrovské Slavie, z toho čtyři záložníci včetně Alexe Krále, který v této sezoně tolik nenastupuje v základní sestavě.

Šilhavý vyhlíží další zápasy reprezentace. Proti Kosovu a Černé Hoře už by mohli pomoci Darida s Barákem

Číst článek

„Alex je velká naděje českého fotbalu. I když teď tolik nenastupuje k celým zápasům, pořád má velkou kvalitu, ctižádost, motivaci. Navíc z toho vypadl David Pavelka a Alex jeho místo zastane snáz. Součinnost se Součkem, potažmo s Hušbauerem hraje velkou roli,“ řekl kouč.

V kádru naopak tentokrát není červnový nováček A-týmu Michal Sadílek, jenž stejně jako další talentovaní mladíci Adam Hložek a Jan Matoušek figuruje ve výběru trenéra jednadvacítky Karla Krejčího. „Uvažovali jsme o nich, máme je na očích. Stále patří do jednadvacítky, navíc ta teď začíná kvalifikaci. Dohodli jsme se, že tenhle sraz absolvují s jednadvacítkou,“ řekl Šilhavý.

Zatímco Darida se vrátil do nominace, další uzdravený záložník Antonín Barák je zatím mezi náhradníky. „Tonda dlouhou dobu nehrál, minulý rok laboroval se zraněním, teď začal trénovat. Mluvil jsem s ním, prý se cítí dobře, ale zatím toho moc nenahrál. I tak to zvažujeme,“ dodal Šilhavý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme