Šilhavého reprezentace se může elitě vyrovnat bojovností, proti Brazílii fungovaly vazby ze Slavie

Fotbalová reprezentace má za sebou dva zápasy proti národním týmům z absolutní světové špičky. Skóre je nelichotivé - 1:8, rozdíly v individuální kvalitě hráčů ve srovnání s Angličany a Brazilci ohromné. Trenérovi Jaroslavu Šilhavému ale mohly duely ukázat cestu, jak i s velkými favority bojovat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Coufal a Lukáš Masopust jsou sehraní ze Slavie, i tak měli s Coutinhem plno práce

Vladimír Coufal a Lukáš Masopust jsou sehraní ze Slavie, i tak měli s Coutinhem plno práce | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK-

„Byť jsme prohráli, celkově musím hráče pochválit. Myslím, že se vydali. Lze dělat určité závěry pro další práci,“ říká na Radiožurnálu kouč reprezentace Jaroslav Šilhavý, zatímco v Anglii byli jeho svěřenci pasivní a odvezli si nejvyšší porážku v historii, s Brazilci na to šli obráceně a ještě 10 minut před koncem drželi nerozhodný výsledek.

Ticho v Edenu. Reprezentanty překvapila komorní atmosféra, zápas s Brazílií nebyl vyprodaný

Číst článek

Závěry může zkreslovat význam zápasu. Jen ve Wembley šlo o soutěžní duel a nasazení soupeřů v Anglii a s Brazílií bylo jiné. Přesto mají čeští fotbalisté trochu jasnější představu o tom, jak s mnohem kvalitnějšími týmy příště bojovat.

„Těžko se s nimi můžeme rovnat v pohybu a práci s balonem. Ale když jste na hřišti, máte adrenalin a bojujete, dají se rozdíly smazat,“ myslí si stoper Marek Suchý a je podle něj skoro jedno, kdo se o to bude pokoušet.

Český tým totiž nemá snad kromě gólmanů a útočníka Patrika Schicka výrazné individuality hrající v předních klubech Evropy a kvalita velké části kádru je podobná. „Trenér se snaží to nějak poskládat a je těžké vytvořit jedenáctku, která by převyšovala zbytek,“ přemýšlí Suchý.

Kouč Jaroslav Šilhavý po svém příchodu k národnímu týmu na podzim našel hráče, na které by chtěl sázet. Teď poprvé do sestavy výrazněji zasáhl a využil formy a souhry slávistů na domácím stadionu.

„Věděli jsme, do čeho doma jdeme. Nějaké vazby fungují. Už ráno na rozcvičce jsme si říkali, jak chceme hrát, že je budeme dostupovat a napadat. Snad se nám to dařilo,“ pochvaloval si obránce Vladimír Coufal prostředí i souhru s ostatními slávisty, kterých bylo na hřišti i šest najednou.

Klíčové zápasy v červnu

Zatímco v minulých evropských kvalifikacích národnímu týmu výrazně pomáhali fotbalisté Plzně a Sparty, teď to mohou být slávisté, i když je otázka, jak na tom budou po náročné sezoně na začátku června.

„V červnu musíme naplno zabrat, abychom měli dobrou pozici. Věřím, že hlavně zdravotně budeme plní síly,“ věří Marek Suchý, že budou všichni fotbalisté a tedy i slávisté v reprezentační formě při domácích zápasech s Bulharskem a Černou Horou.

Právě tyto červnové duely naznačí, jak úspěšní mohou být Češi v čerstvě rozehrané evropské kvalifikaci, ve které sice vysoko prohráli v Anglii, ale ve které si zatím konkurenti v boji o druhou postupovou příčku ve skupině body rozdělovali pro český tým tím nejvýhodnějším způsobem.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme