Reprezentace hlásí změny v nominaci. Trenér Šilhavý donominoval za zraněné i přestupující hráče

Z nominace české fotbalové reprezentace na zářijové zápasy vypadlo těsně před pondělním srazem v Praze pět hráčů. Brankář Ondřej Kolář a obránci Ondřej Kúdela s Janem Bořilem ze Slavie scházejí kvůli zranění, plzeňský zadák Jakub Brabec chybí z osobních důvodů, kterými je přestup na klubové úrovni. Ten čeká i slávistického obránce Davida Zimu, jehož nahradil Michal Sáček.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:15 30. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Šilhavý

Jaroslav Šilhavý | Zdroj: Reuters

Premiérovou pozvánku si vysloužili plzeňští brankář Jindřich Staněk s obráncem Filipem Kašou a další zadák Tomáš Wiesner ze Sparty.

Čeští fotbalisté si na žebříčku FIFA výrazně polepšili, díky 31. místu jsou nejvýše od roku 2016

Číst článek

Do mužstva se dostali i stoper Václav Jemelka z Olomouce, záložník Jaromír Zmrhal ze Slovanu Bratislava a útočníci Stanislav Tecl ze Slavie a Martin Doležal z Jablonce. Vedení reprezentace o tom informovalo v tiskové zprávě.

Z dodatečně nominovaných působí jen Zmrhal v zahraničí. „Trenéři jsou přesvědčeni, že si všichni povolaní nominaci zaslouží. Navíc jsme nechtěli vybírat v zahraničí, protože příjezd takových hráčů by trval delší dobu a narušil by covidovou bublinu, kterou jsme počínaje pondělním ránem vytvořili. Cestování letadlem, pohyb na letištích a podobně samozřejmě zvyšuje případné riziko,“ uvedl manažer reprezentace Libor Sionko.

Sáček v nominaci

Dodatečného povolání se dočkal i sparťanský univerzál Michal Sáček, který může hrát v záloze i na kraji obrany. Bývalý mládežnický reprezentant se dostal do výběru trenéra Šilhavého poté, co uvolnil stopera Davida Zimu. Ten podle twitterového účtu národního týmu dokončuje přestup ze Slavie.

ℹ Ze srazu #ceskarepre 🇨🇿 odcestoval David Zima. Národní tým se rozhodl dvacetiletého obránce uvolnit, aby mohl dokončit jednání o přestupu ✍ Místo něj dostal dodatečnou pozvánku Michal Sáček.

18:10 – 30. 08. 2021

7 196

Zraněný Kúdela

Slávista Kúdela se měl do národního týmu vrátit poté, co si odpykal desetizápasový trest od UEFA za údajnou rasistickou urážku protihráče v březnové odvetě Evropské ligy v Glasgow s Rangers.

Čtyřiatřicetiletý stoper si ale v nedělním ligovém utkání v Karviné přivodil zranění podobně jako brankář Kolář, jenž scházel na letním mistrovství Evropy. O jak vážný zdravotní problém se jedná, zatím není jasné.

V reprezentačním výběru je aktuálně pět nováčků. Pětadvacetiletý brankář Staněk a o dva roky starší stoper Kaša doplnili klubového spoluhráče z Plzně Milana Havla, který byl premiérově povolán už při původní nominaci. Novou tváří v národním celku je i čtyřiadvacetiletý sparťanský bek Wiesner a jeho stejně starý spoluhráč z Letné Sáček.

Izolace v hotelu

Mužstvo se sešlo v pondělí dopoledne v Praze. Všichni členové absolvovali vstupní testy na koronavirus a až do jejích výsledků zůstanou v izolaci na hotelových pokojích.

Vpodvečer by si měl tým zatrénovat na Strahově a během úterý se přesunout vlakem do Ostravy, kde ve čtvrtek odehraje domácí zápas kvalifikace mistrovství světa proti Bělorusku.

O tři dny později se Češi, které čeká první vystoupení od čtvrtfinálové účasti na letním mistrovství Evropy, představí na hřišti lídra skupiny Belgie a zářijový program uzavřou 8. září přípravným duelem s Ukrajinou v Plzni.

Svěřenci trenéra Šilhavého mají ve světové kvalifikaci po březnových úvodních duelech na kontě čtyři body a v tabulce z druhého místa ztrácejí tři na Belgii. Na šampionát v Kataru v příštím roce postoupí přímo pouze vítěz skupiny, týmy z druhých míst čeká play-off.

V něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi mají případně velkou šanci obsadit jedno z těchto dvou míst.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme