Čeští fotbalisté se představí v přípravě proti Polsku. ‚Bude to pro nás dobré prověření obrany,‘ říká Darida

Čeští fotbalisté vyrážejí do Gdaňsku, kde si ve čtvrtek zahrají přípravné utkání před posledním zápasem Ligy národů. V Polsku se představí už potřetí během posledních šesti let a při posledních návštěvách se tam mohli cítit skoro jako doma.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká fotbalová reprezentace při úterním tréninku před odletem do Polska (zcela vpravo Vladimír Darida)

Česká fotbalová reprezentace při úterním tréninku před odletem do Polska (zcela vpravo Vladimír Darida) | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

„Naši, když za mnou jeli na hotel a někoho se ptali na cestu, tak to zkoušeli nejdřív anglicky, ale pak na ně začali mluvit česky a oni polsky a rozuměli si. Není to ale stejné jako se slovenštinou,“ vzpomíná na polské mistrovství Evropy pro Radiožurnál Vladimír Darida.

Šilhavý doplnil nominaci o šest hráčů, poprvé pozval Martina Doležala

Číst článek

Pro něj to nebylo jediné překvapení, které na Euru v Polsku v roce 2012 zažil, zahrál si poprvé na velkém turnaji, ve čtvrtfinále dokonce v základní sestavě, a také si všímal, jak lidé ve Vratislavi, kde reprezentace bydlela, brali český tým skoro za vlastní.

Na Polsko mohou mít dobré vzpomínky i další. Třeba gólmanu Petru Čechovi, který už v reprezentaci nechytá, před přípravným duelem ve Vratislavi o tři roky později lidé dlouho aplaudovali kvůli rekordnímu počtu startů za národní tým.

Někteří fanoušci během už zmíněného Eura byli překvapení pohostinností místních lidí, i poté, co Češi domácí Poláky vyřadili.

„Taky jsem to slyšel. Můj táta, když byl na Euru v Polsku, tak říkal, že z Poláků měl obrovský pocit, že nás mají rádi a že s k nám chovali hezky,“ vypráví záložník reprezentace Ladislav Krejčí.

Dobré prověření defenzivy

Na Euru 2012 český záložník ještě nebyl, u porážky 1:3 v přípravném duelu o tři roky později už ale ano, a tak teď může porovnat, nakolik se oba týmy změnily.

„Polský fotbal je dobrý. Mají nadstandardní hráče, ať už je to Lewandowski, nebo teď Piatek. Skvělé gólmany. Myslím si, že mají výborný nároďák a že to nebude nic jednoduchého,“ myslí si Krejčí.

„Myslím, že jejich ofenziva je velmi silná. Lewandowski střílí spousty gólů v Bayernu. Pro nás to bude dobré prověření obrany,“ doplňuje svého spoluhráče Darida.

Ten zažije v čtvrtek už třetí zápas proti Polákům v Polsku za posledních šest let, i když tentokrát ne v blízkosti českých hranic, ale až u Baltského moře v Gdaňsku. Čtyři dny na to čeká reprezentaci další duel s fotbalisty sousední země, domácí utkání proti Slovensku v Lize národů.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme