‚Taková je prostě doba.‘ Čeští fotbalisté si na časté testy zvykli, proti Slovensku jsou téměř kompletní

Čeští fotbalisté se mohou v Plzni připravovat na závěrečné utkání Ligy národů proti Slovensku tak, jak si naplánovali. Poslední předzápasové testy neodhalily žádný pozitivní případ na nový typ koronaviru. Na současném desetidenním srazu pro přípravný duel v Německu, a soutěžní zápasy s Izraelem a Slovenskem, byli hráči testovaní hned čtyřikrát, ale na něco podobného už jsou ze svých klubů celkem zvyklí.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

1) Anglie - Česko 5:0. Kvalifikace, v níž si Češi zajistili postup na sedmý evropský šampionát v řadě, začala katastrofálně. Šilhavého svěřenci v prvním zápasem prohráli na půdě semifinalistů posledního mistrovství světa, což samo o sobě určitě není ostuda. Alarmující byl ale debakl, který Angličané Čechům uštědřili, a hlavně ustrašený herní projev. Čeští hráči nepředvedli ve Wembley v podstatě nic.

Fotbalisté českého národního týmu | Foto: John Sibley | Zdroj: Reuters

„Testování je teď hodně časté. V Itálii už to bylo skoro každý den a někdy nemáte náladu, vzbudíte se špatně a oni vám hned strkají tyčku do nosu,“ vysvětluje Jakub Jankto.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak testy na koronavirus komplikují fotbalovým reprezentantům život

S trochou nadsázky se dá říct, že bez testu na nový typ koronaviru by nebyl pracovní den profesionálního fotbalisty kompletní, usmívá se záložník Sampdorie, i když pokaždé nejde o nejlepší zážitek.

„Taková je prostě doba, děláme vše, aby se mohlo hrát. Týmy do toho dávají neskutečné peníze za testy, za výjezdy a více pokojů. Já jsem hlavně rád, že se může hrát.“ Doplňuje čtyřiadvacetiletý fotbalista.

Stačí jeden pozitivní test

A hrát teď může i česká reprezentace. A dokonce skoro v původním složení. Sice ji hned na začátku srazu opustil záložník Sparty David Pavelka.

Po dohodě s vedením národního týmu teď odjel také útočník Legie Varšava Tomáš Pekhart, který měl mezi sérií negativních testů jeden pozitivní, a od evropské fotbalové asociace UEFA nedostal svolení k tomu, aby nastoupil do zápasů.

Ale to jsou jen minimální změny kvůli koronaviru, když to srovnáme s předchozími zářijovými a říjnovými srazy.

Vždyť na tom prvním musel původně nominované hráče nahradit narychlo povolaný nový tým. Na tom druhém chyběly některé obvyklé opory i třeba kouč Jaroslav Šilhavý, který tentokrát počítal omluvenky hlavně kvůli zranění.

„Bohužel omluvenek bylo zase hodně, nicméně když dáte dohromady nominaci a zůstane vám dohromady po celý sraz, tak je to výhoda,“ myslí si Šilhavý.

Svěřenci kouče Šilhavého se toho pokusí využít v závěrečném - středečním duelu Ligy národů, ve kterém si mohou v případě vítězství nad Slovenskem v Plzni a neprohry Izraele se Skotskem zajistit postup do elitní skupiny, ve které hrají ty nejlepší evropské národní týmy.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme