Fotbalové mistrovství v Rusku má být bez rasismu, rozhodčí mohou ukončit zápas

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku by mohlo být bez projevů rasismu. Mezinárodní fotbalová federace proti němu zatím bojovala hlavně následnými postihy, ale na šampionátu může zakročit přímo při utkáních. Poprvé v historii budou mít rozhodčí pravomoc zápas kvůli rasistickým projevům diváků v extrémním případě také ukončit.

Tento článek je více než rok starý.

Praha, Mnichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf FIFA Gianni Infantino

Šéf FIFA Gianni Infantino | Foto: Osman Orsal | Zdroj: Reuters

„Poprvé v historii použijeme takzvanou metodu tří kroků. Rozhodčí může pozastavit hru, nebo zápas dokonce úplně zrušit, pokud by na stadionu byly rasistické či jiné diskriminační nepokoje. Tohle nelze tolerovat, naše stanovisko je pevné a budeme při řešení takových situací tvrdí,“ řekl předseda FIFA Gianni Infantino.

Ostrá premiéra videorozhodčího. Novinku použijí v zápase Sparta - Mladá Boleslav

Číst článek

Mezinárodní fotbalová federace tím dokazuje, jak důležitá je pro ni otázka vymýcení rasismu, xenofobie i jiných projevů nenávistného chování fanoušků.

Metodu tří kroků mohli sudí zkušebně využít už při Konfederačním poháru, ale nebyl zapotřebí. Přitom, jak říká BBC, v Rusku je podle FIFA množství nenávistných projevů na fotbale neúnosné, ostatně Lokomotiv Moskva musel před měsícem odehrát utkání Evropské ligy kvůli rasismu na částečně uzavřeném stadionu.

Český sudí Pavel Královec pískal v Rusku dvakrát, žádné nenávistné projevy při utkáních neslyšel, ale model, kterým má nařízeno postupovat, si samozřejmě pamatuje.

Fotbalový rozhodčí Pavel Královec | Zdroj: Český rozhlas

„Jsou tam tři kroky, v první řadě je upozornění hlasatele, pak se osloví kapitáni. Jestli se to opakuje, tak třetí situace je ukončení utkání. Tohle FIFA striktně dodržuje a nařizuje, aby se rasismus vymýtil ze stadionů,“ vysvětluje český sudí Pavel Královec, který v Rusku pískal dvakrát.

I postupů při rasistických projevech se týká speciální seminář rozhodčích a delegátů, který se koná v Mnichově. Dost možná na něm sudí probírají i nutnou spolupráci v takových situacích, nemohou se očima soustředit pouze na hru před sebou, ale musí vnímat také ušima dění na tribunách. Což je u hlavního sudího komplikované.

„Jedno ucho máte ucpané komunikačním zařízením a tím druhým se musíte koncentrovat na hru,“ říká Pavel Královec, kterému tak pomocné uši dělají asistenti, kteří jsou k tribunám blíž.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme