Ochrana fanoušků, nebo neúměrné náklady? Jak policie cvičí zásahy na stadionech

Už deset let platí dohoda, že policisté během zápasů vyčkávají před branami fotbalových stadionů. Když na nich dojde k výtržnostem, brány otevřou a jdou zasáhnout. Jak vypadá nácvik takového zákroku?

Jablonec nad Nisou Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní cvičení v jablonecké střelnici.

Policejní cvičení v jablonecké střelnici. | Zdroj: www.policie.cz/

Padesátka studentů, která se ještě před chvílí třásla zimou, se v hostujícím sektoru jabloneckého stadionu zahřívá předstíráním výtržností. Těžkooděnců je taky zhruba padesát, obklíčí sektor, zazní varování z megafonu a jde se do akce.

Ženy, děti, komplicové i vibrátor. ‚Pyrotechnika se na stadiony vždy nějak dostane,‘ říká člen kotle

Číst článek

Stadionem znějí výbuchy policejní pyrotechniky a figuranti jsou rázem vytlačováni k východu.

„Někdo vybíhá a chytá pachatele, každý policista musí v každý okamžik vědět, jak se postavit a co má dělat,“ říká vedoucí pořádkové policie Libereckého kraje, plukovník Petr Šikola.

„Snažíme se šetřit zdraví zejména nezúčastněných osob. Oddělit fanoušky, kteří dělají nepořádek, od normálních lidí je velký problém. Snažíme se dopředu upozorňovat, že přijde zákrok, využíváme antikonfliktní tým, aby zákrok směřoval proti fanouškům, kteří neuposlechli výzvy,“ vysvětluje policista.

Cvičné vyklizení hostujícího sektoru a vyvedení nejodbojnějších studentů alias výtržníků trvalo jen sedm minut. „Problémoví“ figuranti seděli na zemi ve „vláčku“ za sebou a drželi se za ramena. Pak už si policisté mohou klepnutím o zem složit teleskopické obušky.

Proč elitní kriminalisté?

Opravdové, nikoliv cvičné nasazení policie (včetně třeba doprovodu hostujících fanoušků nebo monitorování dění na tribunách) vyjde při těch nejrizikovějších zápasech až na stovky tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak policisté cvičí zásahy na fotbalových stadionech?

„Náklady jsou neúměrné tomu, co se na stadionech odehrává. Na každý zápas jde několik elitních kriminalistů a řeší přestupky jako močení na veřejnosti nebo to, že někdo hodí sedačku. Ale když někdo urve sedačku, jde o přestupek, který může policie vyřešit s dost malým personálním nasazením,“ upozorňuje zástupce slávistického kotle.

„Vnímání fanouška, obzvlášť z tvrdšího jádra, bude jiné než vnímání běžného návštěvníka nebo nezúčastněných osob. Opatření se navíc netýká jen stadionu. Vzpomeňme na loňský rok a na události v Opavě při zápase s Baníkem. Šlo o reálné městské násilí, role policie je nezastupitelná a nemyslím si, že by tam byly neúčelně vynakládané peníze,“ reaguje expert na divácké násilí z ministerstva vnitra Lubomír Janků.

Pokud kluby nezvládnou situaci na stadionu a musí na něm zasáhnout policie, může stát část peněz chtít po nich. Zatím se to ale podle Lubomíra Janků stalo jen dvakrát nebo třikrát.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme