Fotbalový agent: Hledáme program, který by hráčům po kariéře umožnil lepší přechod do civilního života

Jsou zvyklí na vysoké příjmy, ale řada z nich s nimi neumí nakládat. Některé profesionální fotbalisty už během kariéry, nebo po jejím skončení dostihnou finanční problémy. Ty můžou mít i tragické důsledky, jak jsme se přesvědčili v minulých dnech. O to, aby k ničemu podobnému nedocházelo, se snaží hráčští agenti, asociace i Český olympijský výbor, ale leckdy marně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

„Měl jsem touhu realizovat se i v něčem jiném, než byl jen fotbal. Pořád mi přišlo, že volného času přes den je moc, že se zkrátka nudím,“ říká teď už bývalý fotbalista, dokonce někdejší reprezentant Marcel Gecov, který během kariéry založil úspěšnou firmu na bytový design.

Někteří další hráči třeba zase vystudují vysokou školu nebo rozumně investují. Ale jsou tu i tací, kteří nudu zahánějí jinak: luxusními auty, hazardem nebo dokonce drogami, pak si kolikrát začnou půjčovat, zadluží se, a když ještě po kariéře přijdou o příjmy, je průšvih ještě větší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lehce nabyl, lehce pozbyl - tak zacházejí s vysokými příjmy leckteří profesionální fotbalisté.

„Potkáváme se i s profesory vysokých škol a hledáme určitý program, který by mohl po kariéře umožnit hráčům lepší přechod do civilního života. Aby měli trochu pojem o ekonomice a právní povědomí. Vnímáme ten problém,“ říká fotbalový agent Viktor Kolář.

Podobně jako hráčští agenti se snaží připravit sportovce na budoucnost i Český olympijský výbor se svým programem Duální kariéra. Ale o pomoc, jak nakládat s penězi, zájem není, říká manažerka projektu, olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

„V minulých letech jsme v rámci Duální kariéry nabízeli poradenství různého druhu a finanční poradenství bylo jednou z možností. Nicméně ze strany sportovců byla využívána málo. V současné době jsme se vydali jiným směrem, kdy řešíme podporu vzdělávacích aktivit, které si sportovci sami vyberou. Tam jsem zatím finanční poradenství neregistrovala.“

Přicházejí pozdě

A podobný přístup potvrzuje také předsedkyně České asociace fotbalových hráčů Markéta Haindlová, na kterou se fotbalisté kvůli penězům obvykle obracejí, až když mají trable.

„Ti, kteří se radí, tak je to v momentě, kdy už nastane nějaký problém, což je bohužel smutné. Většinou už je to pozdě, možná se dají minimalizovat následky,“ vysvětluje Haindlová. Podle ní by kromě včasných konzultací, co s penězi, pomohlo, kdyby fotbalisté byli zaměstnanci klubů a nikoliv osobami samostatně výdělečně činnými, jak je to teď. 

Jan Suchan, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme