Národní sportovní agentura zastavila dotaci na stadion v Hradci Králové, město už stavbu zahájilo

Národní sportovní agentura (NSA) zastavila řízení o dotaci na fotbalový stadion v Hradci Králové. Usnesení o zastavení řízení o dotaci město obdrželo ve středu do datové schránky.

Tento článek je více než rok starý.

Hradec Králové (Aktualizováno: 18:33 14. 4. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový předseda Národní sportovní agentury, Filip Neusser.

Nový předseda Národní sportovní agentury, Filip Neusser. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Agentura v dopise zmiňuje, že poskytnutí dotace by představovalo veřejnou podporu podle práva Evropské unie, která není slučitelná s jejím vnitřním trhem.

Neusser nepovažuje dvě medaile z olympiády za úspěch, připomněl myšlenku preferovaných sportů

Číst článek

S výtkami a závěrem NSA město nesouhlasí a zvažuje právní kroky. Uvedla to mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Město už stavbu za 568 milionů korun zahájilo.

„Zastavení řízení o dotaci na stadion v Hradci Králové bylo z důvodu, že nesplnily podmínky dotace tím, že uzavřely nezvratný závazek dřív, než podaly žádost, a tím nenaplnily motivační účinek v rámci blokové výjimky u veřejné podpory,“ uvedla ve čtvrtek  místopředsedkyně NSA Markéta Kabourková.

Důvody rozhodnutí

Agentura podle radnice svůj závěr odůvodňuje například tím, že město lze pokládat za podnik, jelikož na stadionu uvažuje o pronájmech prostor pro občerstvení, posilovnu, sportování nebo koncerty.

„U takových zařízení je to ale zcela běžná až nutná praxe, ať už z pohledu ekonomiky provozu nebo jako zvýšení atraktivity zařízení,“ uvedl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Hradec zahájil hrubou stavbu stadionu letos v únoru. Stadion staví sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Stadion, který je největší investicí v novodobé historii města, by měl být hotový do 28. dubna 2023.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme