Fotbalový stadion Kolína nad Rýnem se chlubí jedním z nejzelenějších trávníků v Německu

Nejnavštěvovanější fotbalovou soutěží posledních let je německá bundesliga a dokazuje to i příběh Kolína. Tamní 1. FC je po osmi zápasech na chvostu tabulky. Má jediný bod za remízu s Hannoverem. Vůbec se mu nevede ani ve skupině Evropské ligy, kde má nulu. Tým trenéra Petera Stögera si ovšem nemůže stěžovat na podporu fanoušků, na domácí zápasy bývá padesátitisícový stadion vyprodaný.

Tento článek je více než rok starý.

Kolín nad Rýnem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Kolína nad Rýnem

Stadion Kolína nad Rýnem | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Atmosféru a zázemí moderní arény poznali v roce 2006 i čeští fanoušci a fotbalisté, kteří si tam při světovém šampionátu zahráli s Ghanou.

'RL9. Cesta ke slávě.' Robert Lewandowski obhájil bakalářskou práci, napsal ji o sobě

Číst článek

Fotbalový stánek za 120 milionů eur má jeden z nejzelenějších trávníků v Německu. Však se tu o něj stará pět zahradníků. „Podívejte se na hřiště, prohání se po něm takové bílé stroje s lampami. To je umělé osvětlení, aby tráva byla pořád pěkně zelená. Máme tu samozřejmě i zavlažování a vyhřívání trávníku, takže takhle zelený je i v zimě,“ říká pro Radiožurnál průvodkyně Lisa.

Stadion 1. FC Köln | Foto: Matěj Skalický

Roční údržba stadionu stojí téměř osm milionů eur. „Celý stadion stál 120 milionů eur a to je ještě hodně, hodně málo. Nový stadion Bayernu stál 320 milionů eur, to je skoro třikrát tolik. A třeba nový stánek ve Wembley v Londýně stál rovnou miliardu,“ dodala. Úctyhodné peníze, zvlášť proto, že stavbu financovalo město a teď stadion na sezónu pronajímá. V létě se tu konají koncerty.

V útrobách stadionů se nachází videokabiny. „V podstatě jde o policejní stanici, kde běžně sedávají dva lidé a řídí celý systém. Víc lidí je pak vzadu v místnosti. Dávají pokyny, kam kamery namířit. Máme tu na čtyřicet monitorů," popisuje Bjoerm Krockrick ze společnosti Bosh.

Přežil mnichovskou havárii, dovedl Anglii k titulu. Fotbalista Bobby Charlton slaví 80. narozeniny

Číst článek

V místnosti u VIP sedadel je jedna zeď plná monitorů se záběry z kamer. Technici používají staré analogové i plně digitální panoramatické kamery s nejvyšším možným rozlišením. Záběry z nich pro policie schovávají i několik dní po zápase.

Videokabina na stadionu 1. FC Köln | Foto: Matěj Skalický

Pod videokabinami se nachází sauna, bazén a mixzóna, kde se dělají velké rozhovory pro různé televizní společnosti. Odtud pak hráči jdou na trávník spolu se svým maskotem – kozlem. „Jmenuje se Hennes VIII. Žije v místní zoo. Při domácích zápasech by měl přinést štěstí,“ líčí Lisa.  

Následuje otázka, zda se kozel vymění, když se týmu nedaří. „Ne, to ne, ale když přijede Mönchengladbach, tak má vlastní ochranku. Jednou se ho pokusili zabít,“ říká průvodkyně.

Oni kolínští ale rádi provokují. Když domácí vycházejí ze své kabiny přes mixzónu na trávník, vítá hráče na dveřích velká fotografie kozla, kterému se dívají z očí do očí. Když ale vycházejí hosti ze své kabiny, dívají se mu na opačnou část těla.

Matěj Skalický, ves Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme