Fousek i Malík věří, že mají podporu. Volba šéfa FAČR ale může opět skončit patem

Navenek byl sice klid, ale kandidáti na předsedu fotbalové asociace Martin Malík i Petr Fousek využili předchozí měsíce k vyjednávání podpory. Tomu, že byli úspěšní, teď věří oba.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Malík, předseda FAČR

Martin Malík, předseda FAČR | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Na červnové valné hromadě stála za Martinem Malíkem česká komora, Petr Fousek měl zase podporu v moravské části. Volby proto skončily patem. Aby se jeden nebo druhý stal v prosinci na mimořádné valné hromadě předsedou, potřebuje přesvědčit víc delegátů než v červnu. A právě tomu se v uplynulých měsících oba věnovali.

Malík proti Fouskovi. O post předsedy FAČR se ucházejí kandidáti z první volby

Číst článek

„Po valné hromadě jsem si chvíli odpočinul a pak jsem se věnoval různým jednáním. Ale detaily bych si pochopitelně nechal pro sebe,“ říká bývalý generální sekretář asociace a funkcionář FIFA i UEFA Fousek.

Podobně na tom je jeho soupeř. Ředitel marketingové agentury STES Malík se zaměřil hlavně na moravské volitele, u kterých v červnu ztrácel: „Těžiště mých cest spočívalo logicky na Moravě. Na druhou stranu jsem se s celou řadou lidí z fotbalového prostředí potkával i v Čechách.“

A jestli věří, že má aktuálně na Moravě větší podporu? „Já se domnívám, že ano,“ odpovídá Malík.

V nárůst podpory delegátů věří i Fousek. Ten zároveň upozorňuje na skutečnost, že se v současné situaci vytrácí debata o volebních programech.

„Víc vystupuje to takzvané politikaření, nebo to můžeme honosněji napsat lobbing. Z části je to proto, že to tak ve fotbale chodí, z části proto, že programově nevymyslíte už nic nového .Programy se mnohdy shodují,“vysvětluje Petr Fousek.

Jednání o změně stanov ještě přijdou

Blížící se volby navíc důležitost zákulisních vyjednávání ještě zdůrazní. Protože když zůstanou síly rozložené stejně jako v červnu a delegáti nezmění stanovy, o čemž se také jedná, tak volby znovu skončí patem.

„Je to těžké odhadovat. Za sebe se snažím udělat maximum, aby to patem neskončilo. Samozřejmě je to věcí volitelů a jednání, které obě komory ještě čekají,“ připouští Malík.

Delegáti budou nové vedení volit v úterý 12. prosince v Nymburce.

Kandidáti do výkonného výboru FAČR

Seznam kandidátů do výkonného výboru před mimořádnou valnou hromadou Fotbalové asociace ČR, která se uskuteční 12. prosince:
Předseda: Martin Malík, Petr Fousek.
Místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal, František Jura, Radek Bělák, Karel Kula.
Místopředseda za Čechy: Roman Berbr, Pavel Marek.
Předseda řídící komise za Čechy: Dagmar Damková.
Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Nezval, Alan Jančík, Karel Kula.
Člen za Čechy: Miroslav Liba, Rostislav Votík.
Člen za Moravu: Miroslav Vrzáček, Karel Kula, Pavel Brímus, Pavel Blaha.
Člen za ligu: Tomáš Paclík, Marek Hájek, Dušan Svoboda, Pavel Marek, Václav Brabec.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme