Francie a Portugalsko si zahrají na mistrovství světa. Slovákům podle očekávání baráž těsně unikla

Fotbalisté Francie a Portugalska jsou dalšími postupujícími na mistrovství světa. Francouzi porazili Bělorusko 2:1 a ovládli skupinu A. Úřadující evropští šampioni z Portugalska rovněž doma v přímém souboji o prvenství ve skupině B zdolali 2:0 Švýcarsko, které poprvé v bojích o ruský šampionát ztratilo body a kvůli horšímu skóre ho čeká baráž.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antoine Griezmann v kvalifikace o mistrovství světa v Rusku

Antoine Griezmann v kvalifikace o mistrovství světa v Rusku | Foto: Michel Euler | Zdroj: ČTK/AP

Rozhodnuto. Jarolím zůstává u české fotbalové reprezentace

Číst článek

Tu si dnes zajistilo také Řecko vítězstvím 4:0 nad Gibraltarem a Švédsko přes porážku 0:2 v Nizozemsku. Jediným celkem, kterému druhé místo z evropské kvalifikace baráž nepřinese, je tak podle očekávání Slovensko.

Mistrovství světa v příštím roce zná už 19 z 32 účastníků. Vedle Francie a Portugalska jsou to Belgie, Německo, Anglie, Španělsko, Polsko, Island, Srbsko, Brazílie, Írán, Japonsko, Mexiko, Jižní Korea, Saúdská Arábie, Nigérie, Kostarika, Egypt a pořádající Rusko.

Francouzi po opatrnějším úvodu soupeře sevřeli. Olivier Giroud ještě trefil břevno, ale ve 27. minutě už otevřel skóre Antoine Griezmann. Útočník Atlética Madrid o chvíli později připravil Giroudovi druhou branku. Těsně před pauzou zápas zdramatizoval kontaktním gólem Anton Saroka, ale favorit o tři body nepřišel. "Les Bleus" si zahrají na šestém MS po sobě.

Portugalci s hvězdným kapitánem Cristianem Ronaldem se v Lisabonu dostali do vedení ve 41. minutě, kdy brankáře Yanna Sommera překonal smolným vlastním gólem Johan Djourou. V 57. minutě zvýšil André Silva po přihrávce jmenovce Bernarda. Domácí v kvalifikaci zvítězili podeváté za sebou a vrátili Švýcarům úvodní porážku 0:2.

'V kvalifikaci jsme doplatili na neproměňování šancí,' litoval přes výhru nad San Marinem Jarolím

Číst článek

Nizozemci potřebovali v Amsterdamu porazit Švédsko o sedm gólů, aby se před soupeře dostali na druhé místo skupiny A. "Oranje" se nepravděpodobnému výsledku nepřiblížili, ale s kvalifikaci se aspoň rozloučili vítězstvím. Oba góly vstřelil v úvodním poločase Arjen Robben, který po 95. reprezentačním zápase ukončil kariéru v národním týmu.

Řekové se v úvodu s Gibraltarem nečekaně trápili. V prvním poločase překonal brankáře outsidera jen Vasilis Torosidis, až po změně stran se dvakrát prosadil Konstantinos Mitroglu a jednou Giannis Gianniotas. Řecko uhájilo druhou pozici ve skupině H o dva body před Bosnou a Hercegovinou, která zvítězila v Estonsku 2:1.

Belgičané zakončili povedenou kvalifikaci domácím triumfem 4:0 nad Kyprem. Dvakrát se prosadil Eden Hazard a jednou jeho mladší bratr Thorgan. Přesně v závěru mířil i střídající Romelu Lukaku.

Útočník Jihlavy Davis Ikaunieks pomohl Lotyšsku gólem k výhře 4:0 nad Andorrou. Dvě branky vstřelil Valerijs Šabala, jenž působil v Jablonci či Příbrami.

Výsledky kvalifikace MS 2018 ve fotbale:

Skupina A:
St. Denis: Francie - Bělorusko 2:1 (2:1)
Branky: 27. Griezmann, 33. Giroud - 44. Saroka. Rozhodčí: Özkahya (Tur.).

Lucemburk: Lucembursko - Bulharsko 1:1 (1:0)
Branky: 3. O. Thill - 68. Čočev. Rozhodčí: Vad (Maď.).

Amsterodam: Nizozemsko - Švédsko 2:0 (2:0)
Branky: 16. z pen. a 40. Robben. Rozhodčí: Karasev (Rus.).

Skupina B:
Lisabon: Portugalsko - Švýcarsko 2:0 (1:0)
Branky: 41. vlastní Djourou, 57. A. Silva. Rozhodčí: Cakir (Tur.).

Riga: Lotyšsko - Andorra 4:0 (2:0)
Branky: 19. a 59. Šabala, 11. Ikaunieks, 63. Tarasovs. Rozhodčí: Kristoffersen (Dán.).

Budapešť: Maďarsko - Faerské ostrovy 1:0 (0:0)
Branka: 81. Böde. Rozhodčí: Reinshreiber (Izr.).

Skupina H:
Pireus: Řecko - Gibraltar 4:0 (1:0)
Branky: 61. a 63. Mitroglu, 32. Torosidis, 78. Gianniotas. Rozhodčí: Kruašvili (Gruz.).

Brusel: Belgie - Kypr 4:0 (1:0)
Branky: 12. a 62. z pen. E. Hazard, 52. T. Hazard, 78. Lukaku. Rozhodčí: Banti (It.).

Tallinn: Estonsko - Bosna a Hercegovina 1:2 (0:0)
Branka: 75. Antonov - 48. a 84. Hajrovič. Rozhodčí: Bezborodov (Rus.).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme