Opravdová legenda Slavie, vzpomíná Šmicer na fotbalového trenéra Cipra. Pro Bejbla byl i kamarád

Po dlouhé nemoci zemřel bývalý fotbalista a kouč František Cipro, bylo mu 75 let. Největší úspěchy v trenérské kariéře získal ve Slavii. S pražským týmem vyhrál v roce 1996 ligu a dovedl ho až do semifinále tehdejšího Poháru UEFA.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Šmicer

Vladimír Šmicer | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: Profimedia, ČTK

„Samozřejmě na něj vzpomínám jen v dobrém, protože nás vedl v sezoně 1995/96. Byl to hodně úspěšný rok, došli jsme do semifinále Poháru UEFA a vyhráli jsme po 49 letech titul. Franta Cipro opravdu je legendou Slavie,“ zavzpomínal pro Radiožurnál bývalý slávistický záložník Vladimír Šmicer, který úspěšný ročník s trenérem Františkem Ciprem na lavičce zažil. Cipro o fotbale přemýšlel téměř pořád - občas i v noci.

Ve věku 75 let zemřel bývalý fotbalista a trenér Cipro. Nejslavnější část kariéry prožil v pražské Slavii

Číst článek

„Já se probudím a říkám si, tohle bych měl udělat, tohle bych měl zrušit, támhle toho postavit a támhle toho nepostavit. Stává se to někdy, to je pravda,“ prozradil kdysi Cipro v jednom z rozhovorů.

K oporám mužstva Slavie patřil i vicemistr Evropy z roku 1996 Radek Bejbl, který na Cipra vzpomíná jen v dobrém.

„Franta byl typ člověka, trenéra, který tenkrát v té době bral trenéřinu intuitivně a pocitově. Měl na to docela dobré oko a ve spolupráci s Pepou Pešicem se jim povedlo dovařit mix hráčů. Byl to jeden z trenérů v mé kariéře, který byl takový asi nejpřístupnější. Byl komunikativní, hodně s námi mluvil a byl i takový kamarádský.“

Jako hráč získal Cipro československý pohár, v samostatné české lize trénoval Teplice a Plzeň, kromě Slavie vedl třikrát i České Budějovice, Jihočeský klub byl jeho posledním trenérským angažmá. František Cipro podlehl v pětasedmdesáti letech rakovině tlustého střeva.

Pavel Tylšar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme