Legenda mezi brankáři. Gianluigi Buffon slaví 40. narozeniny

Jeden z nejlepších brankářů fotbalové historie v neděli slaví čtyřicáté narozeniny. Italský gólman Gianluigi Buffon v tomto věku stále chytá, ale i on už se chystá na blížící se konec kariéry.

Turín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Juventusu Turín Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon v dresu Juventusu. | Zdroj: Reuters

Nejhezčí chvíle kariéry prožíval Buffon v roce 2006, když Itálie vyhrála mistrovství světa. A se světovým šampionátem se pojí i nejhorší okamžik - to když národní tým loni zpackal kvalifikaci a na závěrečný turnaj vůbec nepostoupil.

Apokalypsa, reagují v Itálii na vyřazení z baráže. Buffon v slzách ukončil reprezentační kariéru

Číst článek

„Je mi to líto, je mi to moc líto. Omlouvám se, selhali jsme, což nás teď moc mrzí. Zklamali jsme celý italský fotbal," popisoval Buffon a během rozhovoru se mu v očích leskly slzy.

Prohraná baráž se Švédskem pro něj navíc byla poslední před ukončením reprezentační kariéry.

„Čas plyne a nejde oklamat. Věděl jsem, že ten den jednou nastane. Jen mě mrzí, že můj poslední zápas je ten, ve kterém jsme selhali v boji o postup na mistrovství světa."

Za italský národní tým Buffon odchytal 175 zápasů - žádný evropský hráč nemá víc reprezentačních startů. Dodnes zůstává nejdražším brankářem historie. Juventus za něj v roce 2001 zaplatil Parmě padesát dva milionů eur.

Titul z Ligy mistrů stále uniká

Osmkrát vyhrál italskou ligu, jednou Pohár UEFA, k tomu přidal stříbro na mistrovství Evropy. Ale nejcennější je pro něj zlato ze zmíněného světového šampionátu v roce 2006. Jedna velká trofej mu přesto doteď uniká. Buffon nikdy nevyhrál Ligu mistrů, ačkoliv byl s Juventusem třikrát ve finále. Naposledy ho prohrál loni s Realem Madrid.

„Obrovské zklamání! Obrovské! Přitom v prvním poločase jsme hráli dobře, ale možná jsme si říkali, že už se nám nemůže nic stát. Jinak si nedokážu vysvětlit, co jsme ve druhé půli předvedli. Real Madrid si vítězství zasloužil,“ uznal Buffon a dodal, že má ještě jednu šanci, než v létě 2018 definitivně ukončí kariéru. I když před pár dny naznačil, že by smlouvu s Juventusem nakonec mohl přeci jen ještě prodloužit.

Ale ať už skončí letos, za rok anebo kdykoliv jindy, o budoucnost italského fotbalu strach nemá.

„Italský fotbal samozřejmě má budoucnost. Jsem si jistý, že mí nástupci Donnaruma nebo Perin to někam dotáhnou. A moc jim to přeju. Všem mladým italským fotbalistům přeju, aby nás napodobili. Snad jim moje generace byla dobrým vzorem,“ doufá Buffon.

Upřímně, Buffonovi nástupci mají co dohánět.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme