‚Veskrze bizarní příběh.‘ Bývalý sparťan Kanga čelí obvinění z falšování jména, věku i místa narození

Guélor Kanga, narozen 1. září 1990, Gabon. To jsou oficiální údaje bývalého záložníka fotbalové Sparty. Jenže dlouholetý gabonský reprezentant teď čelí kurióznímu obvinění, že v úředních dokumentech zfalšoval věk, jméno i místo narození. Pokud by se podezření potvrdilo, hrozil by postih nejen samotnému fotbalistovi, ale zřejmě i gabonské reprezentaci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista Sparty Praga Guelor Kanga

Fotbalista Sparty Praga Guelor Kanga | Zdroj: Profimedia

Podle oficiálních dokumentů by měl Kanga oslavit 1. září letošního roku 31. narozeniny. Jenže to nemusí být pravda – zástupci Demokratické republiky Kongo totiž tvrdí, že Kanga není Kanga.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý sparťan Kanga čelí obvinění z falšování své identity. Více v příspěvku Františka Typovského

A dokonce zveřejnili údajné důkazy, které publikoval server African Sports Today a převzaly je třeba italský sportovní deník Gazzetta dello Sport nebo francouzská televize Canal+.

Podle dokumentů pochází bývalý záložník pražské Sparty z konžské Kinshasy, jmenuje se Kiaku-Kiaku Kianga a je o pět let starší, než uvádí.

„Je to veskrze bizarní příběh, řekněme typicky kangovského aranžmá. Spojení Sparty a Kangy bylo ukončené, takže v tuto chvíli pro nás ta informace neznamená o moc víc než jen nějaké pobavení,“ řekl Radiožurnálu o celé situaci šéf komunikace pražské Sparty Ondřej Kasík.

Kanga přišel do Sparty z Rostova v únoru 2018 ještě jako posila italského trenéra Andrey Stramaccioniho a okamžitě se zařadil mezi nejproduktivnější hráče ligy. Během 69 utkání nasbíral z pozice středního záložníka 28 gólů a devět asistencí.

Fanoušky ale jeho hra rozdělovala na dva tábory. Jedni si nemohli vynachválit jeho kreativitu a chladnokrevnost v koncovce, druzí mu vyčítali přílišnou sobeckost s míčem. Nepřátele mezi příznivci pražského klubu si nadělal i svým svérázným vystupováním.

Čekání na výsledky testů se protáhlo. Aubameyang a spol. strávili noc na letišti, následně podlehli Gambii

Číst článek

Letos v létě se gabonský reprezentant vrátil do Crvene Zvezdy Bělehrad, kde už v minulosti působil. V pase měl stále napsané jméno Guélor Kanga – pokud se tedy obvinění potvrdí, kreativní záložník oklamal nejen Spartu, ale i další své zaměstnavatele.

„Naši právníci se tou věcí krátce zabývali a patrně se tím budou zabývat ještě víc do hloubky. V tuhle chvíli se zdá být s velkým otazníkem, zda by podle řádů FIFA nebo našich národních řádů bylo možné žádat případnou kompenzaci jako újmu za způsobenou škodu,“ popsal možnost právních kroků ze strany Sparty Kasík.

Gabonu v krajním případě hrozí, že ho vyloučí za neoprávněné nasazení hráče z nadcházejícího Afrického poháru národů.

Prokázat Kangovi vinu ale bude takřka nemožné. Podle lékaře Českého olympijského výboru Jaroslava Větvičky nelze biologicky určit přesný věk dospělého fotbalisty – tato možnost končí už v pubertě. Celou kauzu bude ještě řešit Konfederace Afrického fotbalu.

Kanga není ani zdaleka prvním africkým hráčem ve vrcholovém fotbale, který čelí podobnému podezření. Například v německé bundeslize nedávno řešili případ záložníka Hamburku, Gambijce Bakeryho Jatty nebo současné opory Stuttgartu Silase Wagamintuky z Demokratické republiky Kongo.

František Typovský, Vít Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme