Odjeli reprezentovat a přišel vojenský převrat. V Guineji uvízl Keita z Liverpoolu nebo liberecký Mara

Velmi neobvyklý a nepříjemný reprezentační sraz prožívají fotbalisté Guineje. Den před kvalifikačním duelem o postup na mistrovství světa s Marokem totiž proběhl v zemi vojenský převrat, utkání muselo být odloženo a fotbalisté obou celků zůstali uprostřed hektické atmosféry hlavního města Konakry. Zatímco Maročané nakonec odletěli po několika hodinách domů, guinejští reprezentanti se přes zavřené hranice zatím nedostali.

Tento článek je více než rok starý.

Konakry Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista Liverpoolu Naby Keita

Fotbalista Liverpoolu Naby Keita | Foto: RUSSELL CHEYNE | Zdroj: Reuters

Nepříjemná situace se týká i známých jmen – třeba opory záložní řady Liverpoolu Nabyho Keity. Problémy řešil i Maročan Ašraf Hakimi z PSG, ale i další hráči z top evropských lig. Na srazu guinejské reprezentace nechybí ani liberecký středopolař Kamso Mara.

Brazilská policie vyšetřuje nedohraný kvalifikační duel, Argentince podezírá ze lhaní úřadům

Číst článek

„Jsme s ním v kontaktu, potvrdil nám, že v tuto chvíli už je situace klidná. Přesnou informaci o jeho návratu zatím nemáme, ale mělo by to být v příštích dnech,“ potvrdil serveru iROZHLAS.cz mluvčí Slovanu Liberec Tomáš Čarnogurský.

Mara letos neodehrál v dresu Liberce ani minutu, trenér Pavel Hoftych s ním nepočítal. Nedávná opora týmu by ale mohla pookřát po příchodu nového kouče Luboše Kozla, který chce dát šestadvacetiletému záložníkovi šanci.

To ale bude také záležet na tom, kdy se guinejští fotbalisté dostanou ze země zpět do svých klubů. Situaci aktivně řeší i Liverpool v případě Nabyho Keity.

„Přes vedení reprezentace jsme s Nabym pravidelně v kontaktu,“ citovala agentura Reuters prohlášení Liverpoolu. „Je v bezpečí a v pořádku. Situace se neustále vyvíjí, proto s úřady řešíme, jak ho bezpečně a včas dostat zpět do Liverpoolu,“ dodal klub.

Svržení prezidenta

Při vojenském převratu v Guineji byl svržen prezident Alpha Condé, který zůstává v rukou elitní jednotky. Ta rozpustila vládu a zrušila platnost ústavy.

Plukovník Mamady Doumbouya, který jednotce velí, v neděli prezidentovo sesazení zdůvodnil „rozsáhlou korupcí a šířící se chudobou“ v zemi. Puč odsoudila OSN, Africká unie a blok západoafrických států pohrozily sankcemi.

Marocký tým čekal po vypuknutí puče na hotelu, podle trenéra Vahida Halilhodžiče byla od ranních hodin slyšet v ulicích střelba, jak uvedl pro deník L'Équipe. Nakonec ale bylo Maročanům umožněno odletět ze země domů. Hranice se zatím otevřely pouze pro humanitární dopravu a obchod.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme