Norský fenomén boří střelecké rekordy. Útočník Haaland prožívá výjimečný vstup do sezony

Téměř u žádného nákupu dvaadvacetiletého fotbalisty nemají kluby záruku, že získávají hotového hráče, který jim ihned pomůže vyhrávat zápasy. Jiná je situace u Erlinga Haalanda, který v Manchesteru City ukazuje, že už není pouhým nadějným talentem, ale dost možná nejlepším světovým útočníkem. Množství rekordů už překonal a na další si dělá zálusk.

Tento článek je více než rok starý.

Manchester Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erling Haaland

Erling Haaland | Foto: Peter Powell | Zdroj: Reuters

„Trenér Pep Guardiola poslední roky nepoužíval typického hrotového útočníka. Jsem opravdu zvědavý, jak Haaland do nového pomalejšího stylu zapadne. Bude si muset zvykat, myslím, že je příliš brzy, aby ostatní týmy mávaly bílými vlajkami,“ řekl před sezonou expert Sky Sports a bývalý obránce Liverpoolu Jamie Carragher.

Počet zranění ve fotbale narostl o pětinu. Nejvíc absencí měl Real Madrid, nejvíce peněz ztratilo PSG

Číst článek

Šlo o myšlenku, která se honila hlavou i mnoha fanouškům. Jak norský supertalent zvládne taktickou změnu a přechod z Dortmundu do nové ligy? Ne všem hvězdám z Německa se v Anglii příliš dařilo, příkladem budiž Timo Werner či Kai Havertz z Chelsea.

Erling Haaland ale všechny obavy sfoukl během prvního měsíce a půl. Nejde o přehnaně předčasné hodnocení, norský útočník totiž během 7 zápasů nastřílel 11 gólů – téměř polovinu toho, co loni stačilo na trofej nejlepšího střelce ligy za celou sezonu. 

Dosavadní rekordy

Žádný rekord před ním není v bezpečí. Jak píše BBC, za svou krátkou kariéru v City už dokázal: nastřílet historicky největší počet gólů v prvních pěti a sedmi kolech, stát se prvním hráčem, který se v Anglii trefil ve svých čtyřech venkovních zápasech, či se stát nejmladším fotbalistou, který v Lize mistrů dosáhl na metu 25 branek.

Haaland je považován za krále debutů – skóroval při svém prvním zápase v Bundeslize, německém poháru, Premier League i Lize mistrů (jak za Dortmund, tak za City). 

Neuvěřitelný gól Haalanda do sítě svého bývalého klubu Dortmundu

„Koukám se na něj a přijde mi, že je to oproti ostatní týmům nefér. Jsem jím ohromen. Po opravdu dlouhé době mám pocit, že do Anglie přišel jeden z nejlepších hráčů světa. U Haalanda se dá očekávat, že v budoucnu vyhraje Zlatý míč a bude nejlepší na světě,“ řekl další expert Sky Sports, Gary Neville.

V Premier League je Nor zatím neuvěřitelně efektivní. Vstřelil 11 branek z pouhých 16 střel na bránu, které měly dohromady hodnotu 7,4 xG (očekávaných gólů). Mohutný útočník se navíc dostává k balonu nejméně z týmu, počet 24 doteků s míčem za zápas mnohdy překonává i brankář Ederson.

Kolik branek vstřelí?

Málo kontaktu s míčem ale dvaadvacetiletého střelce nijak neomezuje. Vyniká především prací bez něj, načasováním náběhu, orientací ve vápně a schopností překonat svého strážce rychlostí i sílou. 

V Premier League už si Haaland připsal i dva hattricky

Je prakticky jisté, že Haaland bude útočit na jeden z těch největších rekordů, tedy alespoň z pohledu anglických fanoušků. Rekord Mohameda Salaha v počtu vstřelených branek za jednu sezonu Premier League činí 32 zásahů a už nyní se otřásá. Pokud totiž bude útočník City postupovat tímto tempem, zastaví se na čísle 60.

Udržet si však takovou produktivitu je ve fotbale prakticky nemožné, přesto experti překonání čtyřicetibrankové hranice predikují. 

Zdá se tak, že jediné, co by mohlo novou hvězdu Premier League zastavit, je případné zranění. Kvůli zdravotním potížím Haaland přece jen za dva a půl roku v Dortmundu zmeškal celých 28 zápasů.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme