Výročí tragédie na Hillsborough. Příbuzní 96 obětí čekali na spravedlnost desítky let

Přesně před třiceti lety vyrazily tisíce fanoušků fotbalového Liverpoolu na semifinále Anglického poháru na do anglického Sheffieldu. 96 z nich se domů už nevrátilo – přišli o život v tlačenici v jednom ze sektorů stadionu Hillsborough. Pravdu o neštěstí se ale příbuzní obětí dozvěděli teprve před pár lety.

Praha, Sheffield Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragédie na stadionu Hillsborough (archivní foto)

Tragédie na stadionu Hillsborough (archivní foto) | Foto: Action Images/Sporting Pictures | Zdroj: Reuters

Zápas v Sheffieldu začal v 15 hodin, ale ještě těsně před výkopem stály davy fanoušků před stadionem. Policie pak udělala chybné osudové rozhodnutí – nechala otevřít další bránu, která sloužila jako východ.

Obvinění po 28 letech. Za tragédii na stadionu Hillsborough půjde k soudu šest lidí

Číst článek

Tisíce příznivců Liverpoolu vtrhly na tribunu, ale narazily na ocelové zátarasy. Utkání skončilo už po šesti minutách, to už ale v tlačenici umírali lidé.

„Až do šesti hodin ráno druhého dne jsem nevěděla, že můj syn James umřel. V jiném sektoru byl na Hillsborough také můj manžel, který mi hned volal, jestli něco nevím, že tam jsou mrtví. Řekla jsem mu, ať se nevrací domů, dokud ho nenajde. A on skutečně obešel všechny nemocnice, ale James na žádném seznamu nebyl,“ vyprávěla Margaret Aspinallová, která ztratila svého osmnáctiletého syna.

Jamese Aspinall má na známém seznamu obětí z Hillsborough má číslo 3. Celkem přišlo o život 96 lidí.

Otřesená důvěra v policii

Podle původní verze, kterou dali dohromady politici, policisté a bulvární média, si za smrt mohli liverpoolští fanoušci sami – na stadion se prý dostali pozdě, byli opilí a nerespektovali pokyny policie a pořadatelů.

Příbuzní obětí se ale s touhle verzí nehodlali smířit, nového vyšetřování nezávislé komise se ale dočkali až v roce 2012.

„Pro Británii je policie posvátná věc a zrovna v tomhle případě policie chybovala tak obrovským způsobem, že to mohlo otřást celospolečenskou důvěrou v ní,“ myslí si redaktor Seznam Zprávy a bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Británii Jiří Hošek, proč se pozůstalí dočkali spravedlnosti až téměř po třiceti letech.

Soud v roce 2016 našel tři hlavní viníky – policii, která nezvládla dění před stadionem, záchranáře, kteří nebyli dlouhé minuty schopni poskytnout účinnou pomoc, a také pořádající klub Sheffield Wednesday – jeho stadion nesplňoval bezpečnostní pravidla už od roku 1981, ale od anglické Fotbalové asociace měl dlouhodobou výjimku.

„Velkou chybou bylo, že Fotbalová asociace dala víc vstupenek fanouškům Nottinghamu Forest, i když bylo evidentní, že se na zápas vydá daleko víc příznivců Liverpoolu, kteří byli nahnáni do sektoru, který jim svou velikostí nemohl vyhovovat,“ přidává další zásadní moment tragické události Jiří Hošek.

V červnu roku 2017 policie obvinila za tragédii šest lidí. Mezi nimi i Davida Duckenfielda, který měl před třiceti lety policejní akci na starost.

„Abych byla upřímná, nemyslím si, že se moje emoce změnily. Ale myslím, že spoustu lidí potěšilo to, co se stalo v posledních letech, kdy jsme konečně zjistili pravdu. Ale emoce se nezmění, protože pořád musíte žít bez toho, koho jste milovali,“ vyprávěla při loňském 29. výročí neštěstí Margaret Aspinallová, předsedkyně sdružení na podporu rodin obětí z Hillsborough.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme