Hrát může i kopyto, jde o výsledky i o žízeň. Z obrovské základny malého fotbalu vzešli mistři světa

Je to sport amatérů, kteří ho ještě celkem nedávno hráli na škváře. Letos se stali mistry světa a večer můžou získat na Sportovci roku ocenění pro nejlepší kolektiv. Malý fotbal - tedy odvětví se šesti hráči na každé straně - je českým fenoménem, který se zrodil v roce 1971 na pražské Hanspaulce, podle níž získala název i celá soutěž fotbalových nadšenců.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští reprezentanti v malém fotbale vyhráli mistrovství světa

Čeští reprezentanti v malém fotbale vyhráli mistrovství světa | Foto: Asociace malého fotbalu České republiky | Zdroj: https://www.facebook.com/AsociaceMalehoFotbaluCeskeRepubliky/

Každý týden, v každou denní dobu, za každého počasí. Tisíce hráčů malého fotbalu prožívají své zápasy. Hecují se i slaví. „Malý fotbal je spojený s pivem a my Češi jsme pivaři. Takže dojít si udělat žízeň a pak to pivo,“ domnívá se opora Celticu THK z 5. hanspaulské ligy Lukáš Boháč.

'Samé úžasné výkony.' O titul Sportovce roku se uchází zástup mistrů a mistryň světa

Číst článek

„A samozřejmě pro jeden tým stačí šest lidí, to je základ,“ přidává se Jaroslav Vacek.

A protože se řada týmů tvoří na základě přátelství, může si zahrát i ten, kdo velkým fotbalovým uměním neoplývá.

„Když je někdo kamarád, může být i kopyto. Vím, že existovaly týmy, které měly kopyto, které organizovalo schůze. A oni ho tam kvůli tomu měli,“ vybavuje si Vladimír Soudný, jeden z první organizátorů hanspaulské ligy.

Pražská soutěž inspirovala nadšence z mnoha dalších měst. Malý fotbal se hraje v Brně, Olomouci, Příbrami, Mostě nebo i osmitisícovém Milevsku. Tamní soutěž se snažili proslavit třeba hudebníci z kapely Ticho de Pre Cupé Band.

'Někdy byly i sprchy'

Malý fotbal hráli i významnější hudebníci, třeba Ivan Hlas nebo bratři Tesaříkovi, k tomu plejáda profesionálních fotbalistů v čele s Ladislavem Vízkem a Janem Bergerem nebo herci Ondřej Vetchý s Davidem Novotným.

„My jsme hráli na písku, na blátě, bylo to strašně zvláštní. Někde byly i sprchy, tam jsme se těšili víc, jinak si přijel domů jako prase a strčil si se se vším zabláceným do vany a pak si se teprve začal svlékat,“ vzpomíná představitel Jardy Kužela ze seriálu Okresní přebor.

Všichni hráči malého fotbalu v Česku si teď můžou říct, že hrají soutěž mistrů světa, i když třeba tu nejnižší.

„Je moc hezký, že ve sportu, který hrajeme, jsme mistři světa. Sice jsme na chvostu všech lig, co existují, ale jsme rádi,“ směje se Petr Beneš z týmu Guláš FC.

Třeba se od dnešního večera budou moct tisíce fotbalistů honosit i tím, že hrají taky soutěž nejlepšího sportovního kolektivu v republice.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme