Hlavním důvodem tragédie na indonéském stadionu bylo použití slzného plynu, potvrdilo vyšetřování

Podle vyšetřovací komise může za tragédii na fotbalovém zápase v indonéském Malangu, která si vyžádala přes 130 obětí, především použití slzného plynu. O závěrech týmu vládních odborníků a bezpečnostních a fotbalových expertů informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Jakarta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní zásah během nepokojů v zápase Arema - Persebaya Surabaya

Policejní zásah během nepokojů v zápase Arema - Persebaya Surabaya | Zdroj: Profimedia

Experti stále posuzují rozsah a sílu použitého slzného plynu. Podle prohlášení ministra Muhammada Mahfuda Mahmudina ale „není pochyb o tom, že vysoký počet mrtvých byl způsoben hlavně následky použití slzného plyn". Detailní analýzu od odborníků převzal indonéský prezident Joko Widodo.

V Indonésii zemřelo při nepokojích po fotbalovém zápase 125 lidí, zraněných je přes tři stovky

Číst článek

Po ligovém utkání Arema – Persebaya Surabaya (2:3) vběhli na trávník fanoušci domácího týmu a policie proti nim zakročila. V následném chaosu a tlačenici zemřelo přes 130 lidí a další stovky utrpěly zranění.

Podle komise nevěděli policisté o zákazu používání slzného plynu na fotbalových stadionech. Bezpečnostní složky zareagovaly nepřiměřeně.

Úřady už obvinily z nedbalosti vedoucí k smrti a vážným zraněním několik fotbalových funkcionářů a policejních důstojníků. Mimo službu byl postaven šéf policie v Malangu Ferli Hidajat a devět členů elitní mobilní brigády, další policisté a vojáci jsou vyšetřováni.

Indonésii podle prezidenta trest od Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) žádný trest nehrozí. Šéf FIFA Gianni Infantino má do země přijet tento nebo příští měsíc.

„FIFA spolu s vládou vytvoří tým, který promění indonéský fotbal, a FIFA bude během tohoto procesu v Indonésii působit,“ uvedl Widodo ve video prohlášení. 

Indonéská liga, ve které nastupují i čeští reprezentanti Michael Krmenčík s Ondřejem Kúdelou za klub Persija Jakarta, byla po tragédii přerušena.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme