Italové zvládli na Euru i třetí zápas a ovládli skupinu A, osmifinále si zahraje i poražený Wales

Italové zvládli na fotbalovém Euru i třetí zápas a po vítězství 1:0 nad Walesem ovládli s plným počtem bodů skupinu A. Velšané jsou i přes porážku druzí a také postupují. Jediný gól utkání vstřelil v prvním poločase Matteo Pessina.

Řím (Aktualizováno: 19:54 20. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matteo Pessina slaví gól proti Walesu.

Matteo Pessina slaví gól proti Walesu. | Foto: ANDREAS SOLARO | Zdroj: Reuters

Italové byli na Euru zatím bezchybní a Turecku i Švýcarsku nadělili v domácím prostředí po třech brankách. Proti Walesu, který dosud vyválčil ve skupině čtyři body, si tak mohli dovolit postavit trochu obměněnou sestavu třeba bez střelců Lorenza Insigneho a Cira Immobileho.

Připravují se na nás a berou nás jako velký tým, říká záložník Souček před zápasem s Anglií

Číst článek

A na hře Italů to bylo zpočátku znát. Byť byli o něco lepším týmem, takový uragán jako v předchozích zápasech to nebyl. První větší vzrušení přinesla až 24. minuta, když po špatné rozehrávce Walesu ze strany střílel Andrea Belotti, bránu ale minul.

O chvíli později zahrozili i hosté, Chris Gunter ale po rohovém kopu hlavičkoval těsně vedle. Pak byl zase v dobré pozici Federico Chiesa, napálil ale jen clonícího obránce Ethana Ampadua.

Nakonec ale několik tisícovek diváků na stadionu v Římě ještě před přestávkou jeden gól vidělo. Marco Verratti z volného kopu poslal nadýchaný centr, na který si naběhl Matteo Pessina a lehkou tečí překonal brankáře Dannyho Warda. 

Ve druhé půli mohl povedenou utaženou ránou z volného kopu zvýšit Federico Bernardeschi, proti byla ovšem pravá tyč Wardovy brány, od níž se míč odrazil vedle. Na druhé straně mohl vzápětí zničehonic vyrovnat Aaron Ramsey, když se po chybě italské obrany řítil sám na brankáře, jenže ideální moment prováhal.

Zahozená šance mohla Ramseyho a spol. mrzet o to víc, že hned nato přišla pro Wales velká komplikace. Ampadu totiž ve středu hřiště tvrdým šlapákem fauloval Bernardeschiho a od rozhodčího uviděl červenou kartu.

Domácí mohli v přesilovce rozhodnout, Belottiho ale výborně vychytal Ward. Ani oslabení Velšané se ale nevzdávali a v 75. minutě mohlo být po velkém zaváhání italské obrany vyrovnáno. Po hlavičce Kieffera Moorea se míč dostal k úplně volnému Garethu Baloevi, hvězdný záložník ale trestuhodně napálil míč jen nad břevno.

Italové už si pak vítězství pohlídali, na závěrečné minuty se navíc do brány dostal i veterán Salvatore Sirigu. Po výsledku 1:0 tak uhájili první místo ve skupině A a osmifinále si zahrají s druhým týmem skupiny C. Wales je druhý a rovněž postupuje – čeká ho druhé mužstvo ze skupiny B.

Mistrovství Evropy 2020 (PLATNÉ K 20. 6. 2021)
Tým Z V R P Skóre B
1. Itálie 3 3 0 0 7:0 9
2. Wales 3 1 1 1 3:2 4
3. Švýcarsko 3 1 1 1 4:5 4
4. Turecko 3 0 0 3 1:8 0

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina A (Řím):
Itálie - Wales 1:0 (1:0)
Branka: 39. Pessina. Rozhodčí: Hategan - Ghinguleac, Gheorghe (všichni Rum.) - Gil (video, Pol.). ŽK: Pessina - Allen, Gunter. ČK: 55. Ampadu (Wales).

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme