Itálii hrozí, že se po šedesáti letech nepředstaví na MS. Zůstáváme pozitivní, říká Buffon

V roce 1958 americká kina uváděla Hitchcockův film Závrať, v Číně zahájil Mao Ce Tung politiku Velkého skoku vpřed a na fotbalovém mistroství světa chyběli hráči Itálie. Od té doby šampionát nevynechali a v pondělí budou hrát o to, aby na něm nechyběli ani v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Milán/Itálie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gianluigi Buffon v úvodním barážovém zápase se Švédskem

Gianluigi Buffon v úvodním barážovém zápase se Švédskem | Zdroj: Reuters

Italská fotbalová reprezentace chyběla na mistrovství světa za celou jeho historii pouze jednou, a to v roce 1958. Teď ale týmu hrozí, že se to stane znovu. První barážové utkání o postup na šampionát, který se bude hrát v roce 2018 v Rusku, totiž prohrál se Švédskem 0:1.

Fotbalový reprezentační rok 2017 je u konce. Na MS se znovu postoupit nepodařilo

Číst článek

Squadra azzura je před dnešním odvetným utkáním pod velkým tlakem. Pokud se Italům zápas nevydaří, budou po šedesáti letech chybět na mistrovství světa. K jistému postupu potřebují porazit Švédy minimálně o dva góly.

„Jsme jeden tým, jsme Itálie, a pokud se chceme kvalifikovat, musíme hrát dobrý fotbal. Ale to chce Švédsko taky. Nevím, jaký zápas nás čeká, ale vím přesně, co chceme hrát. Týmy se navzájem respektují a já očekávám férové utkání z obou stran,“ prohlásil trenér italského týmu Gian Piero Ventura. Italové patří k tradičním účastníkům šampionátu, čtyřikrát ho dokázali vyhrát. Naposledy se jim to povedlo v roce 2006.

Čeští fotbalisté hrají na stále nových místech. Po Kataru se na jaře představí při turnaji v Číně

Číst článek

V kádru tehdejších mistrů světa už byl současný kapitán a brankář v jedné osobě Gianluigi Buffon. Zkušený reprezentant je před odvetou klidný. „Zůstáváme pozitivní. Věříme, že se od výsledku z prvního zápasu dokážeme odrazit k lepším výkonům. Víme, jak důležité utkání to bude nejen pro hráče, ale také pro naši zemi a naši historii.“

Italský veterán může mít zvýšenou motivaci. Pokud by jeho tým dnes postoupil, mohl by se Buffon stát rekordmanem v počtu účastí. Debutoval v roce 1998 a od té doby ani jedno mistrovství nevynechal. Stejně jako on hráli pětkrát na šampionátu ještě Němec Lothar Matthaus a Antonio Carbajal z Mexika. Kdyby ale Itálie Švédy vyřadila, Buffon by se s šesti starty osamostatnil v čele. K tomu ale potřebuje udělat on i celý italský tým ještě jeden krok. Jejich zápas začne v Miláně na stadionu San Siro ve 20.45.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme