Ivánku, kamaráde... Před 15 lety začala největší kauza v historii českého fotbalu

Přesně před 15 lety policisté na benzinové pumpě na dálnici u Vyškova zadrželi rozhodčího Stanislava Hrušku a Jaroslava Hastíka, manažera fotbalistů Uherského Hradiště. Vypukla tím největší korupční kauza v historii českého fotbalu. Obvinění a tresty postihly řadu funkcionářů, rozhodčích, delegátů i vlivných lidí z fotbalového svazu. Vůbec největším symbolem aféry, kterou proslavila divadelní hra, se ale stal někdejší manažer Žižkova Ivan Horník.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Horník

Ivan Horník | Foto: Barbora Reichová/CNC | Zdroj: Profimedia

- Nazdar Milane, můžeme?

- Jo, můžem, jasně.

- Kontrolní otázka: Došly ti ty ryby?

- Jo, kapříci připluli v pohodě.

Herci Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus ve hře „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?“ adaptovali policejní odposlechy telefonátů, které mezi sebou vedli manažer Viktorie Žižkov Ivan Horník a tehdejší šéf komise rozhodčích fotbalového svazu Milan Brabec. Jejich pojmy jako kapříci, jabka nebo hrušky, používané namísto úplatků, díky hře zlidověly.

Po rodině je pro mě fotbal nejvíc, vysvětluje Ivan Horník svůj návrat do vrcholového fotbalu

Číst článek

Horník se podle policejních odposlechů v sezoně 2003/04 opakovaně pokoušel pomocí úplatků ovlivňovat zápasy tak, aby jejich výsledky vyzněly ve prospěch Žižkova. S Brabcem po telefonu konzultoval nasazování sudích.

Sám Ivan Horník ale ještě v červenci 2004 mluvil o tom, že jde o spekulace, které se jeho klubu netýkají. „O spekulacích těžko můžu něco říkat, protože zatím mám informace jen z novin. Na Viktorce zatím nikoho nekontaktovali a jsem přesvědčen, že Viktorky se tyhle záležitosti netýkají a v budoucnu se to ukáže.“

Jenže budoucnost ukázala něco jiného. Viktoria Žižkov nakonec stejně z první ligy sestoupila, kromě pražského klubu a jeho manažera Horníka soudy potrestaly ještě fotbalové kluby a činovníky z Uherského Hradiště, Opavy, Vítkovic a Liberce. Navíc několik dalších rozhodčích a delegátů.

Horníkův návrat

Celá korupční kauza tak byla nejen největší svého druhu, ale i jednou z prvních, kterou se v historii samostatného českého fotbalu podařilo prokázat.

„Korupce je plíživou záležitostí, je to mor celé společnosti. Není jen ve fotbale, my jsme v posledních deseti letech zaslali orgánům činným v trestním řízení patnáct až dvacet podnětů, kde jsme měli signály o korupci. Všechny tyto podněty byly odloženy,“ řekl v roce 2006 tehdejší šéf disciplinární komise fotbalového svazu Alexander Károlyi.

Ivan Horník dostal trest odnětí svobody na sedm měsíců s podmíněným odkladem na pět let, pokutu 900 000 korun a zákaz činnosti ve fotbale na deset let. Jeho zbytek mu byl po šesti letech prominut. Naposledy působil ještě před třemi lety jako sportovní ředitel v Jablonci.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme