Kdo je Ivan Toney? Před dvěma lety kopal třetí ligu, nyní v Premier League střílí jeden gól za druhým

Fotbalisté Brentfordu se v neúplné tabulce Premier League posunuli na osmé místo. V předehrávce 10. kola této sezony porazili Brighton 2:0. Výhru domácích zařídil dvěma góly Ivan Toney. Šestadvacetiletý kanonýr hraje ve výborné formě a má velkou šanci, že bude v nominaci na blížící se mistrovství světa v Kataru. Za národní tým Anglie přitom ještě nikdy nenastoupil.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Toney z Brentfordu

Ivan Toney z Brentfordu | Zdroj: Reuters

Ještě před dvěma lety hrál v Anglii jen třetí ligu, dnes už patří k nejobávanějším útočníkům elitní Premier League.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, kdo je nová vycházející hvězda anglické Premier Leaguje Ivan Toney

Ivan Toney je s osmi góly aktuálně druhým nejlepším střelcem soutěže a v tomto kalendářním roce dala na Ostrovech víc branek než on jen dvojice Harry Kane a Hung-min Son z Tottenhamu.

„Svými výkony se k těm nejlepším útočníkům pořád přibližuje. Pokud chcete být elitní střelec, musíte mít skvělou techniku, a tu Ivan má. Umí hrát oběma nohama, je silný mezihře a má perfektní zakončení. Je to komplexní fotbalista, navíc se skvělým charakterem“ chválil svého svěřence po utkání s Brightonem v rozhovoru pro televizi SkySports trenér Brentfordu Thomas Frank.

První trefu zařídil Toney efektní patičkou a druhou pak přidal z penalty, což jedna z jeho mistrovských disciplín. 

V dresu Brentfordu zahrával zatím 20 pokutových kopů a všechny proměnil.

„Abych byl upřímný, před penaltou nikdy nevím, kam ji kopnu. Gólmani si pokaždé chtějí povídat, snaží se mě rozhodit, ale já vždy myslím na jiné věci – třeba si představuju, jak ležím na pláži s koktejlem,“ přiznal s úsměvem pro Skysports útočník Brentfordu Ivan Toney.

V nominaci byl, ale nehrál

Rodák z Northamptonu byl v září poprvé nominovaný do anglické reprezentace, do utkání Ligy národů ale nakonec nezasáhl. Debut v reprezentačním dresu by si tak stylově mohl připsat na světovém šampionátu v Kataru.

„Naše jasná útočná jednička je Harry Kane, pak už je to ale otevřené. Jsou tam Wilson, Calvert – Lewin nebo Abraham, podle mě má ale Toney lepší formu než oni. Navíc skvěle kope penalty a to je na velkých turnajích důležité. Určitě by měl do Kataru letět,“ řekl v rozhovoru pro SkySports bývalý anglický reprezentant Jammie Carragher.

Finální nominaci na mistrovství světa musí trenér národního týmu Ostrovanů Garreth Southgate oznámit 14. listopadu, šampionát začne o šest dní později.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme