Kvůli Spartě si musel vzít jablonecký stoper dovolenou. ‚Klidně mu ji protáhnu,‘ říká Rada

Ve věku, kdy někteří už spíš pomalu myslí na konec kariéry, on ve fotbalové lize debutoval. Třicetiletý jablonecký obránce Jiří Váňa, který v minulé sezóně oblékal dres divizního Mšena, zažil premiéru v nejvyšší soutěži na Letné proti Spartě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:11 21. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablonecký Jiří Váňa v souboji s útočníkem Sparty Liborem Kozákem

Jablonecký Jiří Váňa v souboji s útočníkem Sparty Liborem Kozákem | Foto: Pavel Mazáč | Zdroj: Profimedia/CNC

„Je to pro mě zázrak. Jsem odchovanec Jablonce, ale tohle je sen. Byl jsem nervózní, ale když jsem přišel na hřiště, tak to ze mě spadlo. Věřil jsem si víc a víc a myslím, že na konci už to bylo dobré,“ přiznal po ligové premiéře třicetiletý jablonecký fotbalista Jiří Váňa.

Do základní sestavy na hřišti Sparty mu pomohl nedostatek obránců v severočeském týmu. Zranění jsou Jakub Jugas, Vojtěch Kubista, Andriy Tsurikov a David Štěpánek. Navíc Plechatý, který v Jablonci hostuje právě ze Sparty, nemohl po dohodě klubů nastoupit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Třicetiletý jablonecký obránce Jiří Váňa zažil premiéru v nejvyšší soutěži na Letné proti Spartě. Po zápase s ním natáčel Tomáš Petr

„Trenér mi v pondělí volal do práce a já to nebral, protože jsem měl firemní jednání. Jsem projektant. Šéf je liberečák, takže trošku protestoval, ale vysvětlil jsem mu to. Naštěstí to klaplo a v úterý už jsem byl na tréninku,“ vyprávěl pro Radiožurnál jablonecký obránce Jiří Váňa, který byl nadšený i přes porážku na Spartě 0:2.

„Bylo to pro něj hodně těžké utkání. Myslím ale, že to zvládnul. Ve druhém poločase udělal hrubku, ale naštěstí jí neproměnili. Ale na to, že to byl jeho první ligový start a chodí do práce, tak si svoje odehrál. Chyby dělali všichni. Ale myslím, že nám pomohl. To bylo důležité,“ zhodnotil výkon Váni trenér Petr Rada.

Třicetiletého ligového debutanta pochválil i kouč Sparty Václav Jílek: „Trošku jsme spoléhali, že vlivem prostředí a premiéry na Spartě, by nemusel být tak stabilní. Ale klobouk dolů před ním. Zvládnout utkání v takovéto atmosféře, dovolím si tvrdit proti silné Spartě…Myslím si, že obstál,“ řekl na konto debutanta Jílek.

Už ve čtvrtek čeká jablonecké fotbalisty kvalifikace Evropské ligy a v Arménii se dá očekávat návrat Dominika Plechatého do obrany. Jiří Váňa by ale v kádru severočeského klubu měl zůstat.

Trefil to nádherně, řekl Hložek o Kangově trefě. Pak si společně zazpívali novou oslavnou píseň

Číst článek

„Chlapec obstál. Teď jde o to, jak bude mít v práci volno. Vzal si dovolenou, ale klidně mu ji ještě o týden protáhnu a zaplatím,“ naznačil jablonecký trenér Petr Rada, že jen u jednoho ligového duelu by i přes porážku na Spartě 0:2 zůstat nemuselo.

Váňa do soboty proti ligovému týmu nastoupil jen dvakrát - v domácím poháru jako hráč Dobrovice a Mšena. V obou případech prohrál s Jabloncem. Teď právě v dresu severočeského týmu v nejvyšší soutěži debutoval.

„Od 18 let, když jsem skončil v dorostu, tak jsem to měl jako koníček. Už to, že jsem se dostal do divize a jeden rok byl v ČFL, tak to pro mě byl splněný sen. A teď tohle…,“ popisoval Váňa.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme