Nejvíc gólů v reprezentaci i brankářské zákroky v Bundeslize. Jan Koller slaví 45. narozeniny

Nikdo neproslavil vesnici jménem Smetanova Lhota tak jako on. Patřil ke klíčovým postavám fotbalové reprezentace pod trenérem Karlem Brücknerem, mistrovský titul slavil v Česku, Belgii i Německu. Nejlepší střelec v historii národního týmu Jan Koller v pátek slaví 45. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Smetanova Lhota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Koller ještě coby reprezentační útočník.

Jan Koller. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Je to krásnej, krásnej ten, krásná to... Neumím to ani vyslovit, ty jo,“ marně hledal Jan Koller slova v květnu 1995 po své první ligové brance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Koller slaví 45. narozeniny.

Tehdy dvaadvacetiletý útočník rozhodl o výhře Sparty na hřišti Bohemians. Pozápasový televizní rozhovor Kollera proslavil, ale fanoušci si ho oblíbili hlavně díky jeho gólům. V národním týmu jich vstřelil v 91 zápasech celkem 55, včetně jednoho v zápase s Nizozemskem na Mistrovství Evropy v roce 2004.

„Říkal jsem si, že když už nedám gól Holanďanům, tak už to bude špatné, protože proti nim se mi vždycky dařilo a snad v každém jsem jim vstřelil gól. Tehdy se mi to taky povedlo po krásné přihrávce Milana Baroše. To byl myslím důležitý moment, protože jsme dali kontaktní gól a byli jsme zase ve hře po tom nepovedeném začátku. Pak se hrál fantastický fotbal,“ vzpomíná pro Radiožurnál Jan Koller.

Čeští fotbalisté tehdy i díky Kollerovi otočili výsledek z 0:2 na 3:2 a nakonec došli až do semifinále. Historicky nejlepší střelec české i československé reprezentace přitom v mládežnických klubech nastupoval i jako brankář. A do brány se Koller postavil dokonce i během svého angažmá v Borussii Dortmund, když v listopadu 2002 v závěru zápasu proti Bayernu Mnichov musel zaskočit za vyloučeného Jense Lehmanna.

S fotbalem začínal Jan Koller ve Smetanově Lhotě, kam se s rodinou přestěhoval v šesti letech. Přesto se mu říká „rodák ze Smetanovy Lhoty".

„Věnoval jsem se tu sportu naplno, ze školy jsme šli na hřiště. V létě jsme hráli fotbal a dělali atletiku, v zimě jsme zase hráli hokej,“ vzpomínal útočník s přezdívkou Dino v dokumentu Jan Koller - kariéra snů.

Malý a velký. Rosický a Koller se znovu potkají na Letné

Číst článek

S profesionálním fotbalem začínal Koller ve Spartě. Tam ale mnoho šancí nedostal. Rychle zamířil do Belgie, kde hrál za Lokeren a Anderlecht Brusel. Pět sezón strávil v německé Borussii Dortmund. Oblékal také dresy francouzského Monaka, německého Norimberku nebo ruské Samary.

Profesionální kariéru ukončil Koller kvůli zdravotním problémům v srpnu 2011. Krátce ještě hrál a dokonce i reprezentoval v plážovém fotbale. Pak ale fotbalová hřiště vyměnil za tenisové kurty.

„Chodím hrát pravidelně dvakrát třikrát týdně a jezdím i na nějaké amatérské turnaje,“ říká Koller, který v současnosti žije s manželkou a oběma dcerami v Monaku. Pravidelně se ale vrací zpátky domů do Čech.

Tomáš Petr, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme